Kaupan laki tarjoaa moraalidraamaa kohtalokkain seuraamuksin

Jaa artikkeli
Thierry Taugourdeau (Vincent Lindon)
Vincent Lindonin esittämä päähenkilö saa töitä myymäläetsivänä. © MK2 S.A / Yle Kuvapalvelu

Ranskalainen Stéphane Brizé tekee reaalitodellisuuteen sijoittuvia tarkkanäköisiä elokuvia ajatteleville aikuiskatsojille, ihmistutkielmia, jotka pysähtyvät tarkastelemaan asioita, joista keskivertoelokuva ajaa vauhdilla ohitse.

Tässä palkitussa yhteiskunnallisessa moraalidraamassa ohjaajan vakionäyttelijä Vincent Lindon esittää pitkään työttömänä ollutta viisikymppistä miestä. Kotoa löytyy vaimo, aikuisiän kynnykselle varttunut kehitysvammainen poika ja tietokone, jolla työtöntä työnhakijaa myös skypessä koetellaan. Lopulta tärppää, mies saa paikan myymäläetsivänä. Hän joutuu kuitenkin tarkkailemaan myös omia työtovereitaan ja osaltaan osallistumaan heidän nöyryyttäviin käräyttämisiin, jotka johtavat myös kohtalokkaisiin seuraamuksiin.

Kollektiivista ahdistuneisuutta kuvataan dokumentaarisen realistisesti kevyellä käsivarakameralla, pitkillä otoksilla ja suorastaan uuvuttavan arkisella dialogilla. Sivuhenkilöistäkin monet ovat amatöörejä. Brizé ei päästä katsojaa vähällä, alistunut epätoivo jää kummittelemaan mieleen.

Kaupan laki, pe 18.5. klo 21.00 Yle Teema & Fem

X