Kaupunkielämää – Ruotsalaistoimittaja tekee läpileikkauksen halvasta ja hyvästä vuokra-asumisesta

Dokumentissa Kaupunkielämää Anders Wahlgren tarkastelee asumiskysymystä eri aikakausina ja poimii esimerkit aikaisemmista elokuvistaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaupunkielämää.

Dokumentissa Kaupunkielämää Anders Wahlgren tarkastelee asumiskysymystä eri aikakausina ja poimii esimerkit aikaisemmista elokuvistaan.
Teksti: Jussi Karjalainen

Ruotsalaistoimittaja Anders Wahlgren tekee läpileikkauksen siitä, kuinka hänen 70-luvulta asti esittämänsä toiveet halvasta ja hyvästä vuokra-asumisesta ovat toteutuneet. Kaupunkielämää paljastaa Wahlgrenin niin läpeensä kiltiksi, että grynderitkin hän haukkui aina sivistyneesti. Kahdesta jaksosta toinen avautuu suoremmin vertailuun.

Bauhausin vaikutus sai ruotsalaiset luomaan ”kollektiivitaloja” keskuskeittiöineen ja lastentarhoineen. Asialla olivat huippuarkkitehdit Sven Markelius ja Olle Engkvist. Tyylissä oli funkista, mutta toimittaja tarkastelee alueita ennen muuta toiminnallisuuden kannalta.

Tampere tutki varmasti tarkkaan samanlaisen kaupungin Norrköpingin tehtaiden uusiokäyttöä. Entä lähiöt? Haastattelun Maggie Lindberg oli Tukholman Vällingbyn lippulaivalähiön ensimmäisiä asukkaita. Göteborgin Hammarkullenissa elementti taas tuli ja teki raakaa jälkeä, kuten 1972 valmistuneen 400 metriä pitkän kerrostalon Volvon työväelle.

Kaupunkielämää, ti 23.6. klo 20.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Roskasta ruoaksi -sarja yrittää löytää konkreettisia keinoja ruokahävikin pienentämiseen

X