Jeff Bezos ja Amazonin valta kertaa digijätin syntyhistoriaa sekä asioita huolella luodun julkisivun takaa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Jeff Bezos ja Amazonin valta.
Jeff Bezos ja Amazonin valta. © GUS RUELAS/Yle Kuvapalvelu
James Jacobyn kaksiosainen dokumentti Jeff Bezos ja Amazonin valta edustaa tutkivaa journalismia, jossa Jacoby kertaa Amazonin syntyhistoriaa ja nostaa esiin monia häijyjä asioita huolella luodun julkisivun takaa.

Jeff Bezosin perustama Amazon on yksi nykypäivän digijäteistä, jonka toimintamenetelmät ja suunnattomaksi paisunut valta ovat olleet ankaran kritiikin kohteena.

Aluksi Amazon oli vain nettikirjakauppa, mutta jo silloin Jeff Bezos (kuvassa) tähtäsi korkeammalle. Hän halusi luoda tuottoisan alustan, jonka kautta saattoi myydä mitä tahansa. Samalla hän määrätietoisesti tähtäsi eräänlaiseen monopoliasemaan, joka antaisi Amazonille mahdollisuuden sanella ehdot. Jacoby haastattelee Amazonin entisiä ja nykyisiä työntekijöitä, ja nostaa esille muun muassa firman jakelukeskusten työolot, paketteja toimittaville autokuskeille kiireessä tapahtuneet onnettomuudet sekä Amazonin pyrkimykset sanella ehdot kauttaan kauppaa tekeville yrityksille.

Bezos esiintyy vain arkistofilmeissä. Hän tuo pakostakin mieleen Facebookin Mark Zuckerbergin. Kumpikin näyttää ja kuulostaa keski-ikään ehtineeltä innostuneelta opiskelijapojalta, mutta viaton ulkokuori kätkee taakseen nykyisen bisnesmaailman Tsingis-kaanit.

Ulkolinja: Jeff Bezos ja Amazonin valta, to 18.6. klo 22.15 Tv1

Lue myös: Vanhan tekniikan metsästäjät – Retroteknologiasta kiinnostuneet kaverukset kiertävät kirpputoreja

X