Kirjailija Juha Itkonen paljastaa, millaista oli osallistua poikansa kanssa Race Across The World Suomi -matkailurealityyn: ”Täyden kympin kokemus”

Kirjailija Juha Itkosen poika Jalo Itkonen sai isänsä ensi kertaa suostumaan mukaan reality-kisaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Juha Itkonen naurahtaa olevansa vanhan liiton mies ja muistelevansa lämmöllä aikaa, jolloin leffojen ja tv-ohjelmien nimet suomennettiin. Hänen poikansa Jalo taas pitää alkuperäisnimen käyttöä luontevana.

Kirjailija Juha Itkosen poika Jalo Itkonen sai isänsä ensi kertaa suostumaan mukaan reality-kisaan.
Teksti:
Anu Räsänen

Kirjailija Juha Itkonen on yleensä vastannut kieltävästi, kun häntä on pyydetty mukaan reality-ohjelmiin. Myös Race Across The World oli todella vähällä jäädä väliin.

”En keksinyt ketään, kenet olisin pyytänyt parikseni kisaan. Kun kerroin asiasta kotona, poikani Jalo sanoi: ’Olisit kysynyt minua.’ Silloin homma meni uudelleen harkintaan”, Juha Itkonen kertoo.

Kun Jalo innostui asiasta, Juha totesi, että itse asiassa ohjelman kuvaukset osuvat juuri sopivaan hetkeen heidän elämässään. Tuntui­ mukavalta lähteä isä-poikaseikkailulle, kun 18-vuotias Jalo suun­nitteli itsenäistymistä ja omilleen muuttoa.

”Voin myöntää, että olisin oikeasti vetänyt herneen nenään, jos olisit ilmoittanut lähteväsi tälle reissulle jonkun Peten kanssa”, Jalo Itkonen sanoo isälleen.

Juha Itkonen: ”Nostalgisia tunteita ja muistoja”

Molemmat Itkoset ovat kokeneita matkustelijoita. Race Across The World -reissusta teki poikkeuksellisen se, että he eivät vielä matkaan lähtiessään tienneet, mihin oikeastaan ovat menossa.

Kisa starttasi Marokosta. Siellä kilpailijat saivat tietää seuraavan pysähdyspaikan, johon heidän piti selvittää itsensä maa- tai meriteitse pienen käteiskassan turvin. Luottokorttien ja kaikenlaisten digitaalisten välineiden käyttö oli kielletty.

Matkaa kohti Helsinkiä tehtiin etappi kerrallaan, ja jokaisella pysähdyspaikalla pudotettiin kilpailijoita.

”Se kuulosti kivalta ajatukselta, että liikutaan maata pitkin, paperikarttojen varassa ja vähillä rahoil­la. Tällaisessa 70-luvulla syntyneessä heräsi mukavan nostalgisia tunteita ja muistoja vuosituhannen vaihteen reppureissaamisesta”, Juha sanoo.

Jalo jatkaa, että hänelle paperikarttojen kanssa operoiminen oli vieraampi juttu.

”Aika nopeasti siihen kuitenkin tottui, että piti hankkia tietoa paperilla tai kysellä aikataulut jostain ja kirjoittaa ne ylös. En alkanut missään vaiheessa kaivella puhelinta taskusta, koska tiesin, ettei se ole siellä.”

Juha Itkonen ei katso reality-ohjelmia

Vaikka reissu oli Itkosille ennen muuta isän ja pojan yhteinen seikkailu, samalla kyseessä oli kuitenkin myös kilpailu ja tv-tuotanto. Tämä moniulotteisuus toi matkaan omat haasteensa.

”Se tuntui aluksi vähän raskaalta, että välillä piti esimerkiksi pysähtyä tv-tuotannon raamien ja aikataulujen vuoksi, vaikka itse olisi jo voinut jatkaa liikkumista. Tietyllä tavalla tämän tiedostaa, kun katsoo reality-kisoja, mutta ei sitä täysin hahmota, ennen kuin itse osallistuu”, Jalo sanoo.

Race Across The World -formaatti sinänsä ei ollut kummallekaan Itkoselle entuudestaan tuttu. Jalo naurahtaa, että hänen isänsä ei itse asiassa katso mitään reality-ohjelmia.

”Ei minulla mitään realitya vastaan ole. Aika ei vain riitä kaikkeen. Perheessämme on neljä lasta ja minulla melko paljon töitä”, Juha sanoo.

Siitä Juha on kuitenkin iloinen, että Jalo sai hänet osallistumaan juuri tähän reality-kisaan.

”Tämä oli täyden kympin kokemus. Jos emme olisi lähteneet ohjelmaan, en varmasti olisi kokenut mitään tällaista poikani kanssa tässä elämänvaiheessa. Ehdottomasti plussan puolelle jäätiin siis.”

Race Across The World Suomi, lauantai 16.3. klo 21.00, MTV3

Array
(
    [showAuthor] => 
    [hasCollapse] => 
    [initialOpen] => 1
    [panelTitle] => Lue Myös
)

Lue myös: Lapsuuden malli vaikuttaa – Juha Itkonen kasvattaa lapsiaan osin samoin kuin isänsä häntä 70-luvulla: ”Tunnistan saman tyyppistä vaativuutta”

X