Korkeatasoinen Beverly Pepper, teräsnainen -taidedokumentti keskittyy itse asiaan ja jättää päähenkilön yksityiselämän lähes käsittelemättä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Beverly Pepper, teräsnainen
Beverly Pepper oli amerikkalainen kuvanveistäjä, joka tuli tunnetuksi suurista teräsveistoksistaan ja maisemataiteestaan. © Vision Future / Yle
Dokumentissa tutustutaan taiteilijan töihin, joista moni sijaitsee Italiassa, missä hän myös eli suurimman osan elämästään.

Beverly Pepper (1922–2020) oli amerikkalainen kuvanveistäjä, jonka nimi ei ole Suomessa järin tunnettu. Näin ollen Teemalla esitettävä tuore henkilödokumentti, Beverly Pepper, teräsnainen, tarjoaa uutta tietoa varmasti jokaiselle televisionkatsojalle.

Pepper oli ensimmäinen naistaiteilija, joka veisti monumentaalisia teoksia. Hän käytti materiaaleinaan kiveä, puuta ja ennen kaikkea rautaa. Veistosten lisäksi hän suunnitteli myös valtavia maisemateoksia, joista monet olivat saaneet innoituksensa antiikin amfiteattereista.

Teräsnainen on siitä korkeatasoinen taidedokumentti, että se jättää päähenkilönsä yksityiselämän lähes käsittelemättä ja keskittyy itse asiaan. Keskiössä on taiteilijan työ. Veistokset ja maataide tuodaan ohjelmassa varsin näyttävästi esille.

Dokumentin parasta antia on ensiluokkainen kuvaus. Kamera suorastaan hyväilee Pepperin teoksia jokaisesta mahdollisesta kulmasta. Lähikuvat paljastavat pienimmätkin yksityiskohdat. Etäämmältä tallennetut otokset asettavat teokset osaksi niiden miljöötä.

Beverly Pepper, teräsnainen, lauantai 13.8. klo 20.00, Teema & Fem

X