Kovasikajuttu-dokumentti seuraa kulttimaineeseen noussutta Pertti Kurikan nimipäivät -punkyhtyettä

Koska perusvirtasten tavallisesta arjesta on vaikea tehdä jännittävää elokuvaa, kaikenlaiset poikkeukset ja marginaali-ilmiöt ovat suosittuja dokumenttien aiheita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Mouka Filmi Oy / Yle

Koska perusvirtasten tavallisesta arjesta on vaikea tehdä jännittävää elokuvaa, kaikenlaiset poikkeukset ja marginaali-ilmiöt ovat suosittuja dokumenttien aiheita.
Teksti: Matti Rämö

Vääristymä on ymmärrettävä ja muuttuu ongelmaksi vasta silloin, kun erikoisissa ihmisissä ei nähdä muuta kuin heidän erikoisuutensa. Silloin tyylilajiksi valikoituu sensaatiohakuisuus tai sääli – ankeita kumpikin.

Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin uusintana esitettävä Kovasikajuttu ei pelkistä kehitysvammaisia päähenkilöitään heidän poikkeavuuteensa ja ohittaa myös holhoamisen.

Ulkomaillakin arvostelumenestykseksi noussut dokumentti käsittelee Pertti Kurikan nimipäivät -punkbändin neljää jäsentä tavallisina ihmisinä. Kitaristi Pertti Kurikalla, laulaja Kari Aallolla, basisti Sami Helteellä ja rumpali Toni Välitalolla nyt vain sattuu olemaan tavallista raskaampi arki ja tapa olla peittelemättä tunteitaan.

Väljärakenteinen dokumentti seuraa kulttimaineeseen nousseen yhtyeen ensimmäisen levyn tekoa ja keikkamatkoja. Temperamenttisten miesten bändisopu on välillä koetuksella, mutta vimmaisten lyriikoiden hallitsema musiikki antaa myös henkireiän turhautumien purkamiselle. Etenkin bändille nimensä antaneelle Pertille punk tuntuu olevan terapiaa, joka estää herkkää miestä vajoamasta synkkyyteen.

Poikkeuksellisen vilpitön Kovasikajuttu on ylipäätään voimaannuttava kokemus. Kärkkäisen ja Passin dokumentti osoittaa kouriintuntuvasti, ettei onni ole kiinni lähtökohdista vaan mahdollisuudesta toteuttaa itseään.

Kovasikajuttu, perjantai 14.7. klo 21.05, TV1

X