Kulttuuricocktail Kirjat -ohjelman juontaja Anna Tulusto: ”Keskustelu lähtee aina teoksista, mutta samalla tulemme puhuneeksi isoista asioista”

Anna Tulusto kuvailee uutta ohjelmaansa klassiseksi kirjallisuusohjelmaksi. Vieraina nähdään kevään mittaan muun muassa Minna Rytisalo, Milja Sarkola ja Kjell Westö.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Kirjallisuusohjelmien tekeminen Ylelle on tärkeää, sillä kirjastolaitoksen ansiosta tämä taidemuoto on kaikkien suomalaisten saavutettavissa”, Anna Tulusto sanoo.

Anna Tulusto kuvailee uutta ohjelmaansa klassiseksi kirjallisuusohjelmaksi. Vieraina nähdään kevään mittaan muun muassa Minna Rytisalo, Milja Sarkola ja Kjell Westö.
Teksti:
Anu Räsänen

Uusi Kulttuuricocktail Kirjat -ohjelma on todiste siitä, että katsojapalautetta kannattaa antaa.

”Kun toimittamani Aamun Kirja loppui Ylen aamulähetyksen rakenteen muuttuessa 2020, katsojilta alkoi tulla kyselyjä, miksi se loppui ja milloin tulee lisää ohjelmaa kirjoista. Siitä asti olemmekin hakeneet muotoa ja paikkaa uudelle kirjallisuusohjelmalle”, toimittaja Anna Tulusto kertoo.

Tuluston ja hänen työryhmänsä pohdinnoista syntyi lopulta puolituntinen Kulttuuricocktail Kirjat. Kussakin jaksossa on vieraina kaksi kirjailijaa, jotka keskustelevat teoksiaan yhdistävästä teemasta. Lisäksi kuullaan kolmannen, välillä myös ulkomaisen, kirjailijan haastattelu.

Toisin kuin ”isosiskonsa” Kulttuuricocktail, Kirjat-ohjelma nauhoitetaan etukäteen.

”Teemat, joista keskustelemme, ovat isoja: puhumme sodasta ja rauhasta, häpeästä ja fantasioista. Niistä voisi puhua helposti vaikka kolme tuntia, mutta aika on tähän työhön liittyvä arkinen rajoite. Nauhoitettu ja leikattu ohjelma antaa tällöin paremman mahdollisuuden rauhalliseen keskusteluun kuin suora lähetys.”

Perinteisellä tyylillä

Tulusto kuvailee Kulttuuricocktail Kirjat -ohjelmaa klassiseksi kirjallisuusohjelmaksi. Keskustelujen teemat kumpuavat suoraan kirjojen sivuilta.

”Ei siis niin päin, että tunnistaisimme ensin ilmiön ja lähtisimme sitten haalimaan siihen liittyviä kirjoja. Keskustelu lähtee aina teoksista, mutta samalla kun puhumme kirjoista, tulemme puhuneeksi isoista asioista. Näin esimerkiksi Kjell Westön ja Merja Mäen kanssa; molemmat ovat kirjoittaneet sota-aikaan sijoittuvan romaanin.”

Ensimmäisessä jaksossa teemana on keski-ikäisen naisen elämä. Studiossa aiheesta keskustelevat Minna Rytisalo ja Milja Sarkola, ja lopuksi nähdään brittiläisen Deborah Levyn haastattelu.

”Ensimmäisen jakson aihe liittyy varmasti myös minuun ohjelman tekijänä. Tarkoitus ei kuitenkaan ole esitellä omia lempikirjojani, vaan poimimme tuoreista kirjoista kiinnostavia teemoja, jotka yhdistävät useita kirjailijoita. Yhdistävä teema voi olla myös esimerkiksi jokin kieleen tai kerrontaan liittyvä juttu”, Tulusto sanoo.

”Yhdessä jaksossa puhutaan rakkaudesta kirjoittamisesta. Jukka Viikilä ja Sanna Hirvonen ovat kirjoittaneet aiheesta romaanit, ja kolmas haastateltavani on runoilija Carlos Lievonen.”

Kyyneleitä työn äärellä

Tulusto on toimittanut kirjallisuusohjelmia ja lukenut työkseen jo parikymmentä vuotta.

”Työ vaikuttaa lukemiseeni sillä tavalla, että etsin aina kirjoista kiinnostavia asioita keskustelunaiheiksi. Näin saatan löytää jotain hienoa sellaisestakin kirjasta, joka ei ehkä aluksi tunnu itselleni kaikkein läheisimmältä.”

Ammattimainen suhde kirjallisuuteen ei kuitenkaan vähennä Tuluston lukemisen iloa. Hän nauttii siitä, että kirjat vaikuttavat häneen monella tasolla: voivat yhtä lailla haastaa älyllisesti kuin antaa vahvoja tunnekokemuksiakin.

”Kun kuopukseni vielä asui kotona, hän kysyi kerran koulusta palatessaan huolestuneena, mitä minulle on tapahtunut. ’Ei mitään, minä vain teen täällä töitä’, vastasin. Sillä hetkellä työnteko tarkoitti sitä, että istuin kotona, luin kirjaa ja itkin.” 

Kulttuuricocktail Kirjat, maanantai 4.3. klo. 19.00, TV1

Lue myös: Tee testi! Tunnetko kirjallisuuden klassikot? Nämä 10 kysymystä paljastavat, montako pistettä saat tietovisassa

X