Kirja-arvio: Sacklerin suvun lääkebisneksestä ja opioidiepidemiasta kertova Kivun valtakunta on järkyttävyydessään pysäyttävä

Patrick Radden Keefen tietokirja Kivun valtakunta kertoo, miten kolme veljestä alkoi tehdä rahaa muiden kärsimyksellä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kivun valtakunta kertoo Sacklerin suvun lääkebisneksistä.

Patrick Radden Keefen tietokirja Kivun valtakunta kertoo, miten kolme veljestä alkoi tehdä rahaa muiden kärsimyksellä.
Teksti:
Elina Kirssi

Miksi Kivun valtakunta kiinnosti?

Yhdysvaltalaisen Sacklerin suvun OxyContin-bisneksiä ja kipulääkkeen aiheuttamaa opioidiepidemiaa käsiteltiin Painkiller-sarjassa, ja suvun tarinan kertovaa tietokirjaa Kivun valtakunta oli kehuttu.

Teema on valitettavan ajankohtainen Frendit-näyttelijä Matthew Perryn kuoleman jälkeen. Oli luettava, millainen on miljardiomaisuuden koukuttavilla kipulääkkeillä keränneen suvun tarina.

Sacklerit kertoivat kenties avoimesti hyväntekeväisyyslahjoituksistaan, mutta liiketoimistaan he eivät olleet antaneet haastatteluita – –. Nyt alhainen totuus oli kuitenkin nostettu kaikkien nähtäville.

Mitä pidin?

Kirja alkaa vahvasti, ja ensimmäiset sadat sivut lukee vauhdilla. Tarina etenee kuin jännittävä dekkari: Sacklerin veljesten varhaishistoria on kiinnostava, ja sitä kuvataan hyvin yksityiskohtaisesti.

Puolivälin paikkeilla ote hieman herpaantuu, kun toisiaan muistuttavat OxyContin-oikeudenkäynnit alkavat. Yksityiskohtaisuus alkaa kääntyä myös heikkoudeksi: ihan kaikkea ei olisi ollut pakko kertoa. Lisäksi painavaa tietoa on niin paljon, että uhkaa tulla tietoähky.

Toisaalta se on myös kirjan vahvuus. Lähdeluettelon ja lopun kiitossanojen lukeminen havahduttaa siihen, millainen työmäärä kirjan taustalla on.

Lukemattomia oikeusasiakirjoja, satojen ihmisten haastatteluita, kirjailijaan kohdistunutta vainoa ja painostusyrityksiä. Kirja jää pitkäksi aikaa mieleen ja on kaikessa järkyttävyydessään pysäyttävä. Tuntuu surulliselta ajatella niitä, joiden elämä tuhoutui harmittomaksi luultujen kipulääkkeiden takia.

Arvio: ***

Kirja sai minut…

Pohtimaan ihmisen itsekkyyttä. Sacklerin suku tuhosi satojen tuhansien ihmisten elämän, mutta Sacklereiltä meni lopulta vain maine. Miljardit jäivät.

Lue myös: Syksyn kirjat omiin lukuhetkiin ja lahjaksi – Poimi Seuran vinkkilistalta kiinnostavimmat uutuudet!

Lue myös: Patrik Svenssonin kiehtova tietokirja toimii kuin romaani – Meren kutsu kertoo merestä pieniä kertomuksia

X