Syksyn kirjat omiin lukuhetkiin ja lahjaksi – Poimi Seuran vinkkilistalta kiinnostavimmat uutuudet!

Syksyn pimenevät illat ovat mitä parhaimpia käpertyä hyvän kirjan kanssa nojatuolin uumeeniin. Kirjan mukana voi seikkailla, oppia uutta ja kokea jopa koskettavan romanssin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran toimitus valitsi kirjasuosituksia syksyn pimeisiin iltoihin.

Syksyn pimenevät illat ovat mitä parhaimpia käpertyä hyvän kirjan kanssa nojatuolin uumeeniin. Kirjan mukana voi seikkailla, oppia uutta ja kokea jopa koskettavan romanssin.
Teksti:
Liina Putkonen

Syksyn kirjat tarjoavat seuraavan piilopaikan ja rauhoittumisen tyyssijan, kun hämärä houkuttelee viltin alle tarinoiden maailmaan. Kokosimme lukuvinkit kiinnostavimmista romaaneista, jännäreistä ja tietoteoksista.

Syksyn kirjat viihdyttävät

Molly & Henry

© Otava

Kirjoittaja: Kjell Westö

Suomentaja: Laura Beck

Kustantaja: Otava

Romaani liikkuu talvi­sodan ja jatkosodan ajassa. Sen iso kysymys on: Mitä sota tekee ihmiselle, elämälle ja rakkaudelle?

Päähenkilöt ovat teatteriseurueen mukana Ruotsia kiertävä Molly ja rintamakirjeenvaihtajana sodan kauhuja todistava Henry.

Tarinan lisäksi ajankuva on saanut kehuja, 1930–40-luvun Helsinki herää sivuilla koskettavasti henkiin. Myös sota näyttää julmat kasvonsa tarinan myötä.

Mary

© S&S

Kirjoittaja: Anne Eekhout

Suomentaja: Sanna van Leeuwen

Kustantaja: S&S

Päähenkilö romaanissa on Mary Shelley, Frankesteinin hirviön luoja. Hän matkustaa rakastajansa Percy Shelleyn kanssa Sveitsiin kesänviettoon lordi Byronin ja hänen psykiatrinsa John Polidorin kanssa. Tämäkin kaikki on tapahtunut oikeasti 1819.

Sadeillan iloksi nelikko ­alkaa keksiä kauhutarinoita, ja näin historiankirjojen mukaan Frankestein saa ­alkunsa. Romaanissa hirviötarinan ­juuret ovat kuitenkin muualla. Siitä alkaa kiintoista tarina.

Laina

© WSOY

Kirjoittaja: Karoliina Timonen

Kustantaja: WSOY

Kalle päätalon ensimmäinen vaimo Helvi Ojala muuttui kirjailijan kynässä Laina Päätaloksi, nalkuttavaksi, kylmäksi kyttääjäksi. Toki sai Laina suopeaakin tulkintaa, mutta silti koko avioliitto oli Iijoki-sarjassa Päätalon tulkinnan mukainen.

Nyt pääsee ääneen Laina itse – toki yhä fiktiivisesti – romaanissa, joka sijoittuu 1950-luvun Tampereelle ja päivään, jonka päätteeksi Laina eroaa miehestään. Päivän kuluessa lukija tutustuu sota-ajan liiton solmineen naisen elämäntarinaan ja tunteisiin.

Viimeinen tuolihissi

© Tammi

Kirjoittaja: John Irwing

Suomentaja: Aleksi Milonoff

Kustantaja: Tammi

Keltaisen kirjaston suosituin kirjailija tarjoaa tuhdisti luettavaa, sillä uusi romaani on yli 1 200 sivua. 81-vuotias kirjailija jaksaa kirjoittaa, eikä tämä ole viimeinen kirjansa.

Tarinassa matkataan Coloradon Aspeniin, jonne päähenkilö, kirjailija Adam Brewster matkaa selvittämään alppihiihtäjä-äitinsä salaisuuksia. Löytääkseen elämänsä punaisen langan Adamin on kohdattava joukko aaveita. Osa hauskoja, osa lohdullisia ja osa vain puoliksi kuolleita.

Lue myös: Kirja-arvio: Outi Hytösen Kairojen kosmopoliitti kertoo pohjoisen kirjailijanaisesta: ”Annikki Kariniemi ehti olla vähän kaikkea ja isosti”

Jännitysromaanit kietovat otteeseensa

Neiti Marplen jäljillä

© WSOY

Kirjoittaja: Novellikokoelma

Suomentaja: Saara Pääkkönen

Kustantaja: WSOY

Agatha Christien ­kuuluisa salapoliisi Miss Marple ­herää henkiin hauskalla tavalla. 12 tunnettua kirjailijaa loihtii ­jokainen omanlaisensa tari­nan uteliaan ja kekseliään ­rouvahenkilön ympärille.

Oman tulkintansa tekevät muun muassa Ruth Gallowayn luoja Elly Griffiths, mysteeriromaanien tekijä Lucy Foley ja arvoitusdekkareita tehnyt Ruth Ware. Miss Marple pääsee uusien tarinoiden myötä niin New Yorkiin kuin laivamatkalle Hong Kongiinkin.

Meren syliin

© Otava

Kirjoittaja: Kaarina Griffiths

Kustantaja: Otava

Upeisiin maisemiin Cornwallissa Englannissa sijoittuva romaani aloittaa uuden dekkarisarjan. Samoissa maisemissa asuva Griffiths vie lukijan karunkauniin rannan luolastoon, josta löytyy merenneidoksi puettu kuollut nainen.

Pieneen englantilaiskylään residenssityöhön tullut kuvataiteilija Kaisla Aalto tempautuu mukaan tarinaan, koska hän löytää yhdessä rikostoimittaja Emma Patelin kanssa surmatun naisen. Asiaa alkaa selvittää niin paikalliset poliisivoimat kuin vahvistukset Suomestakin.

Alaska Sandersin tapaus

© Tammi

Kirjoittaja: Joël Dicker

Suomentaja: Kira Poutanen

Kustantaja: Tammi

Monet lukijat kiemuraiseen juoneensa kietonut Totuus Harry Quebertin tapauksesta saa omanlaistaan jatkoa.

Päähenkilö, kirjailija Marcus Goldman kiinnostuu nuoren naisen, Alaska Sandersin murhasta, jonka tekijän luultiin jääneen kiinni jo 11 vuotta aikaisemmin.

Hän tarjoaa apuaan vanhalle ystävälleen, poliisi Perry Gahalowoodille, jonka kanssa aikoinaan selvitti myös totuutta Harry Quebertista ja tämän väitetystä surmateosta.

Äänisen tuhopartiot

© Gummerus

Kirjoittaja: Esa Sirén

Kustantaja: Gummerus

Suosittuja sotaromaaneja kirjoittanut ja niitä yli 340 000 kappaletta myynyt Sirén vie lukijan tällä kertaa jatkosodan hyisiin tapahtumiin.

Kirja herättää eloon Äänisjärven tapahtumat talvella 1942. Tuolloin ylemmältä taholta tulee käsky kasata uusi partio, jonka tehtävänä on hiihtää Äänisjärven yli. Vastarannalla on tarkoitus iskeä Vodlajoella Salkin kylään ja tuhota joelle talveksi ankkuroidut proomut ja alukset.

Vastoinkäymiset sekä sotilaiden toiminta ­tekevät retkestä yhden sodan järkyttävimmistä.

Lue myös: Jari Järvelän Sisarperhonen vie odotukset ylittävälle matkalle – Kirjailija käsittelee lämmöllä kohtaamiaan ihmisiä ja tapahtumia

Syksyn kirjat tiedonjanoisille

Kaikki iloista keskiluokkaa

© S&S

Kirjoittaja: Sanna Kajander-Ruuth

Kustantaja: S&S

Kymmenen tositarinaa luokkamatkasta kertoo osuvasti sen, että Suomessakin eletään luokkayhteiskunnassa, vaikka usein toisin väitetään.

Luokkamatkan tehneiden lisäksi Kajander-Ruuth haastattelee asiantuntijoita ja käy läpi aiheesta tehtyjä tutkimuksia, jotta kirjaan saadaan herättelevää pohdintaa siitä, miksi luokkayhteiskunnan olemassaolosta olisi hyvä puhua paljon enemmän.

Kirjassa käsitellään myös luokkien kautta sitä, ettei ihminen ole vain oman onnensa seppä, vaan siihen vaikuttaa moni asia.

Näkymätön valtakunta

© Gummerus

Kirjoittaja: Merlin Sheldrake

Suomentaja: Ulla Lempinen

Kustantaja: Gummerus

Sienet ovat syksyn kultaa monen lautasella, mutta mitä ne oikeasti ovat? Sheldrake vie lukijan tajunnanräjäyttävälle tutkimusmatkalle sienten uskomattomaan maailmaan.

Tiesittekö, että sienten rihmastoja elää näkymättömissä kaikkialla ympärillämme – ja sisällämme. Ne vaihtelevat mikroskooppisista hiivoista satoja tonneja painaviin sieniverkostoihin.

Sienet ovat avain maapallon ja itsemme ymmärtämiseen ja tarjoavat keinoja ympäristöongelmien ratkomiseen.

Huijarien Suomi

© Docendo

Kirjoittaja: Annukka Jokipii ja Nadia Paavola

Kustantaja: Docendo

Kirjasta nostettu sitaatti ­antaa surullisen kuvan siitä, mitä kirjan ­tekijät ovat löytäneet suomalaisyrityksiä tutkiessaan: ”Se hetki oli nöyryyttävä. Hänet oli irtisanottu, ja ­syynä oli, että hän oli huomannut ­yrityksessä törkeitä väärinkäytöksiä.”

Väärinkäytöksiä nimittäin tapah­tuu suomalaisissa yrityksissä enemmän kuin kenties haluamme myöntää. Yritysmaailman pinnan alla muhii ­ilmiö, josta moni on nähnyt välähdyksiä, mutta joka harvoin tulee julki.

Panssarintorjuntaritarit

© Bazar

Kirjoittaja: Simo Liikanen

Kustantaja: Bazar

Panssarivaunut olivat hirvittäviä aseita: ne oli varustettu tykillä ja konekivääreillä, ja ne kulkivat kaiken murskaavilla telaketjuilla.

Kirja kertaa Mannerheim-ristin saaneiden panssarintorjuntamiesten taistelutarinoita, jotka on taustoitettu senhetkisen sotatilanteen näkö­kulmasta.

Tarinoiden kuvaamisessa on käytetty kaikkia saatavilla olevia lähteitä: sotapäiväkirjoja, taistelukertomuksia, haastatteluja, dokumentteja sekä tutkimuksia Suomesta ja Venäjältä.

Lue myös: Kirja-arvio: Alivaltiosihteeri: Paluu virallisuuteen on oiva teos sanaleikittelyn ystäville – ”Älä nauti koko soppaa kerralla”

X