Kirja-arvio: Alivaltiosihteeri: Paluu virallisuuteen on oiva teos sanaleikittelyn ystäville – ”Älä nauti koko soppaa kerralla”

Alivaltiosihteerin kirja jatkaa siitä, mihin suosittu radio-ohjelma jäi. Parhaimmillaan jutut ovat pieninä pätkinä nautittuina, jotta puuduttavuus ei iske. Lue kirja-arvio!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alivaltiosihteerin kirja jatkaa siitä, mihin suosittu radio-ohjelma jäi. Parhaimmillaan jutut ovat pieninä pätkinä nautittuina, jotta puuduttavuus ei iske. Lue kirja-arvio!
Teksti:
Erkki Meriluoto

Alivaltiosihteeri: Paluu virallisuuteen (Otava) ilmestyi syyskuussa 2023.

Miksi kiinnosti?

”Olin 1990-luvulla Alivaltiosihteerin radio-ohjelman innokas kuuntelija. Sittemmin sitä tehneet virtuoosit ovat tulleet monella tapaa mediamaailmassa vastaan – Jyrki Liikka jopa Seuran avustajatoimittajana.

Suurena sanaleikkien, nokkeluuksien ja näsäviisastelun ystävänä arvostan, että tällaista tekstiä päätyy talteen yhä edelleen kovien kansien väliin. Suomessa, jossa muut kielet hiljalleen saavat valtaa ihan arkipäiväisissäkin asioissa, pitää Alivaltiosihteeri oman kielemme lippua komeasti korkealla.”

Mitä pidin?

”Sain sitä mitä odotin. Kirjaa lukiessa Simo Frangénin, Pasi Heikuran ja Jyrki Liikan äänet nousevat väkisinkin mieleen ääninäyttelemään tekstejä läpi. Kirja koostuu noin sivun mittaisista pienistä tarinoista ja oivalluksista, joten sen pariin pystyi hyppäämään kätevästi lyhyemmäksikin aikaa.

Yllätyksiä ja montypythonmaisia sivujuonteiden voittoja miniseikkailuissa riittää. Riemullisen keitoksen höysteenä on tietysti myös aimo tujaus palindromeja. Koko soppaa ei kannata nauttia kerralla.”

Arvio: ***

Kirja sai minut…

”…muistelemaan vuosituhannen vaihdetta, jolloin kuuntelin Alivaltiosihteerin radio-ohjelmaa radiokuulosuojaimieni kautta työskennellessäni Forssan HK:n sikaleikkaamossa.

Ohjelman parissa työt sujuivat kerrankin ilman v-käyrän nousua ja aika kului muutenkin nopeammin. Se oli ikään kuin odotettu ylimääräinen tauko. Monet työkaverit kuuntelivat samaa ohjelmaa ja ilmeistä huomasi, milloin naseva huumori osui parhaiten maaliinsa.”

Pasi Heikura ja Simo Frangén
Simo Frangén, 55: Koomikko, käsikirjoittaja, juontaja. Pasi Heikura, 56: Humoristi, muusikko, kirjailija, radioääni. © Sampo Korhonen / Otavamedia

Lue myös: Simo Frangén ja Pasi Heikura eivät kaihda vastatuulta: ”Uimme joka suhteessa vastavirtaan – se on jatkunut tähän päivään asti”

X