Jari Järvelän Sisarperhonen vie odotukset ylittävälle matkalle – Kirjailija käsittelee lämmöllä kohtaamiaan ihmisiä ja tapahtumia

Jari Järvelä on rakentanut pienistä tarinoista kirjan kuin suklaalevyn, josta voi napata palan, kun tekee mieli makeaa. Lue toimituksen kirja-arvio!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jari Järvelä on rakentanut pienistä tarinoista kirjan kuin suklaalevyn, josta voi napata palan, kun tekee mieli makeaa. Lue toimituksen kirja-arvio!
(Päivitetty: )
Teksti:
Liina Putkonen

Kotkalaiskirjailija Jari Järvelä (s. 1966) tunnetaan monipuolisesta tuotannostaan. Matkakirja Sisarperhonen ja muita tarinoita julkaistiin Tammen kustantamana elokuussa 2023.

Miksi kiinnosti?

”Jari Järvelä on taitava kirjoittaja ja mietin, millaisia matkakertomuksia hänen kynästään syntyy. Odotin myös, että tarjolla olisi jotain muuta kuin perusturistin tuntemuksia.

Lisäksi kaipasin jotain helposti tartuttavaa ajanvietettä. Romaani vaatii aina sukelluksen maailmaansa – ja jos haluaa nauttia kunnolla – aikaa. Matkatarinoihin saattoi tarttua bussissa töihin ja hyvin ehti lukea seikkailun toiselta puolelta maapalloa.”

Mitä pidin?

”Odotukseni eivät täyttyneet, ne ylittyivät. Järvelä on hauska, mutta näissä tarinoissa hän osaa myös kutkuttaa kyynelkanavia. Näin käy esimerkiksi tarinassa, jossa pääsee katsomaan Järvelän silmin tuhannen paperikurjen köynnöstä, joka oli tuotu säteilyn aiheuttamaan leukemiaan kuolleen tytön, Sadakon muistomerkille Hiroshimassa. Tämä pieni tyttö yritti taitella lääkkeiden käärepapereista tuhat kurkea, koska japanilaisen legendan mukaan silloin jumalat toteuttavat toiveen. Sadako ehti tehdä 644 kurkea.

Nykyään japanilaiset koululaiset tekevät kurkia ja ­vievät ne muistomerkille yhden ja saman toiveen kanssa: että maail­massa vallitsisi rauha.

Järvelän kirjan vahvaa antia onkin lämpö, jolla hän käsit­telee kohtaamiaan ihmisiä ja tapahtumia oltiin sitten vaativissa vuoristo-oloissa tai ­Ahvenanmaan pyöräreiteillä.”

Arvio: ****

Kirja sai minut…

”Onnelliseksi siitä, että on ­olemassa tarinoiden maailma. ­Tämän mukaansatempaavan kirjan ansiosta pääsin esi­merkiksi kokemaan paikkoja, joihin en itse ikinä uskaltautuisi.”

Lue myös: Patrik Svenssonin kiehtova tietokirja toimii kuin romaani – Meren kutsu kertoo merestä pieniä kertomuksia

”Satakunta lasta alkoi laulaa ympärillämme. En ymmärtänyt sanoista mitään, mutta haikea laulu kulki lävitseni kuin pakkastuuli, se värisytti ruumista ja sai toivomaan, että ylläni olisi untuvatakki helteestä huolimatta”

Ote Sisarperhonen-teoksesta
X