Kulttuuriprotestista aurinkojuhlaksi: Ruisrock – 50 kesää meren rannalla

Turun Ruissalossa järjestettävä Ruisrock on maailman pitkäikäisimpiä yhtäjaksoisesti järjestettyjä rockfestivaaleja. Ylen muistelo huumaantuu tapahtuman yhteisöllisestä voimasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruissalossa Saaronniemen hiekkarannalla on järjestetty Ruisrock jo 49 kertaa. Viideskymmes festari järjestetään tänä kesänä 5.–7. heinäkuuta.

Turun Ruissalossa järjestettävä Ruisrock on maailman pitkäikäisimpiä yhtäjaksoisesti järjestettyjä rockfestivaaleja. Ylen muistelo huumaantuu tapahtuman yhteisöllisestä voimasta.
(Päivitetty: )
Teksti: Arto Pajukallio

Myöhemmin muun muassa radiotoimittajina ansioituneet opiskelijat Olli Pellikka ja Kari Purssila kuuluivat siihen päättäväisten nuorten miesten joukkoon, joka aikoinaan vaati Turun musiikkijuhlia tarjoamaan muutakin kuin klassista konserttimusiikkia.

Viesti meni perille, ja elokuun lopussa 1970 järjestettiin Ruissalon Saaronniemessä ensimmäinen Ruisrock – vuosi Woodstockin jälkeen, juuri ennen koulujen alkua.

Kolmipäiväiseen tapahtumaan odotettiin 5000 kävijää, mutta heitä saapui 38 000.

Syntyi perinne, tapahtuma joka kohtasi usein lopettamisuhan, mutta säilyi hengissä ja kykeni luomaan nahkansa.

Niin monilla meistä on omat muistonsa: kirjoittajalla varhaisteinin ensivisiitti vuonna 1971, Status Quon yllyttämä aitojen kaatuminen 1973, pian toteutunut pyrkimys päästä toimittajana backstagealueelle, kuivassa ankeudessa hengailu.

Yksi pikkupojan haave ei kuitenkaan toteutunut: keikkavuosikymmenet tai kultalevyt eivät koskaan riittäneet tuomaan ensimmäistäkään omaa soittokeikkaa Ruisrockiin.

Rantalavan lumoa

Nykyisiä aurinkoisia Ruisseja sitä seuraakin televisiosta. Yle aloitti festarilla monikamerakuvaukset vuonna 2012.

”Olemme saaneet rakennettua tapahtuman kanssa toimivan yhteistyön, jossa voimme tarjota monen radio- ja tv-kanavamme sekä Areenan yleisöille monipuolisen valikoiman livemusiikkia”, kiittääkin Ylen tuottaja Jani Mikkonen.

”Tapahtumassa on paljon kuvauksellisia paikkoja ja lavoja, ja esimerkiksi Rantalava on yksi hienoimmista festivaaliareenoista Suomessa tai ylipäänsä missään. Artisteilla on usein hyvä fiilis Ruisrock-keikoillaan, mikä näkyy myös meidän ohjelmissamme.”

Ylen ja Ruisrockin yhteistyöllä on toki pitkät perinteet. Ensimmäisillä festareilla kamera dokumentoi yleisöä, ja myöhemmin 1970-luvulla tehtiin paljon ulkomaisten artistien haastatteluja. Viimemainittuja ei kuitenkaan huomioida festivaalin ikääntymistä juhlistavassa muistelodokumentissa Ruisrock – 50 kesää meren rannalla.

Juhlajanoa etuajassa

Historian kertaava ohjelma keskittyy nykyaikaan.

Ismo Alanko, Ellinoora, Terhi Kokkonen, Samuli Putro ja Olavi Uusivirta tarinoivat kokemuksiaan lavalta, kuvaavat yleisön kihinää, kertovat miltä tuntuu katsella meressä uivia ihmisiä tai lähellä lipuvia Ruotsinlaivoja.

Toisaalta kriittinen tarkkailija miettii luoko Ruissi yhtenäiskulttuuria, jossa iskelmällinen pop ja näennäiskapinallinen vaihtoehtorock halaavat toisiaan. Ikään kuin ohjelmiston kuuluisikin täyttyä hiteistä, jotka yleisö laulaa mukana.

Ohjelmaa rytmittää kuvitteellisen kertojan hurmioituneisuus.

”Ensimmäiset 50 vuotta ovat kuluneet kuin siivillä. Nyt odotetaan jo seuraavaa kesää,” lausuu ohjelma mainoshenkisiksi loppusanoikseen.

Ruisrock järjestetään tänä kesänä siis 50 kerran, mutta 50 vuotta festivaalin käynnistymisestä tulee täyteen vasta elokuussa 2020.

Mutta ainahan kesää eletään etuajassa.

Ruisrock – 50 kesää meren rannalla, ti 18.6. klo 21.00 Yle Teema & fem

X