Lady Chatterleyn tapaus: oikeustaisto D.H. Lawrencen klassikkokirjasta

Lady Chatterleyn rakastaja -romaanilla on kunnianhimoisia teemoja ja kiistämättömiä taiteellisia ansioita, joiden yhteiskunnallisia sidonnaisuuksia ohjelma avaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lady Chatterleyn tapaus.

Lady Chatterleyn rakastaja -romaanilla on kunnianhimoisia teemoja ja kiistämättömiä taiteellisia ansioita, joiden yhteiskunnallisia sidonnaisuuksia ohjelma avaa.
Teksti: Arto Pajukallio

D.H. Lawrencen romaani Lady Chatterleyn rakastaja (1928) kuuluu maailmankirjallisuuden klassikoihin. Vuonna 1960 Penguin-kustantamo halusi julkaista teoksen kirjailijan kotimaassa Isossa-Britanniassa. Asiasta käyty oikeustaisto kuuluu aikakauden muutosten kulttuurihistoriallisiin maamerkkeihin. Dokumentissa Lady Chatterleyn tapaus rekonstruoidaan oikeussalin puheenvuoroja, ja avataan teosta eri kannoilta.

Kirjan perusteeton ”tuhma” maine painaa yhä. Monet elokuvasovituksetkin vääristelevät sen seksuaalisuutta, kun nuori yläluokkainen vaimo aloittaa suhteen sotainvalidina impotentin aviomiehensä tilusten riistanhoitajan kanssa. Totta kyllä, että teos kuvaa suorastaan vallankumouksellisesti sukupuolista kanssakäymistä mielen ja kehon kokonaisvaltaisena yhteisenä elämyksenä. Kirjalla on kuitenkin myös muut kunnianhimoiset teemansa ja kiistämättömät taiteelliset ansiot, joiden yhteiskunnallisia sidonnaisuuksia ohjelma avaa.

Suomeksi teos ilmestyi ensikerran vuonna 1950, ja vuonna 1989 saatiin kolmas, kielellisesti jo loistokas suomennos.

Lady Chatterleyn tapaus, to 4.3. klo 20.00  Yle Teema & Fem

Lue myös: Murdoch: Mediadynastia vallan ytimessä kertaa Rupert Murdochin mediaimperiumin vaiheita

X