Liha – uhka planeetallemme? -dokumentti onnistuu välttämään moraalisen paasaamisen tarjoamalla erilaisia näkökulmia

Eläintieteilijä Liz Bonninin juontamassa BBC-dokumentissa tutustutaan lihantuotannon vaikutuksiin ilmastoon ja ympäristöön.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Millaisia vaihtoehtoja ruoantuotannon tulevaisuudella on ja kuinka kauan planeetta enää kestää nykyistä ruokavaliotamme?

Eläintieteilijä Liz Bonninin juontamassa BBC-dokumentissa tutustutaan lihantuotannon vaikutuksiin ilmastoon ja ympäristöön.
Teksti: Henri Waltter Rehnström

Lihan teollinen tuotanto kuormittaa ilmastoa. Tämä on hyvin pitkälti Avan myöhäisillassa esitettävän BBC-dokumentin Liha – uhka planeetallamme? sanoma. Mitään varsinaisesti uutta ohjelma ei tarjoa. Ehkä sentään vähäsen uutta tilastotietoa ja hieman syvällisempää tutustumista pelkkien numeroiden toisella puolella olevaan maailmaan.

Aihe on kuitenkin sen verran tärkeä, että ei tee pahitteeksi toistaa sitä aina tarvittaessa. Mutta ovatko perjantai-illan yökyöpelit juuri oikea kohdeyleisö, sopii miettiä. Joka tapauksessa dokumentti on ihan pätevä kooste siitä, millaisiin ongelmiin eläinten käyttäminen ruokavaliona voi johtaa.

Dokumentti onnistuu välttämään moraalisen paasaamisen tarjoamalla erilaisia näkökulmia ja vaihtoehtoja. Lihalta maistuva vegeruoka voisi olla yksi vaihtoehto. Teollinen lihantuotanto voitaisiin välttää sillä, että ihmiset teurastavat itse oman ruokansa. Ehkä tiede saattaa kehittyessään ratkaista sen, miten voimme syödä lihaa ilman, että sen tuotanto aiheuttaa metaanikaasuja.

Liha – uhka planeetallemme? perjantai 8.4. klo 0.35, AVA

X