Matisse ja valon lumo: Yltäkylläisestä ilmaisusta kohti minimalistisempaa

Matisse ja valon lumo on voimaannuttava dokumentti taiteilijan tinkimättömyydestä ja myös siitä, miten pieni on kaunista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Matisse ja valon lumo.

Matisse ja valon lumo on voimaannuttava dokumentti taiteilijan tinkimättömyydestä ja myös siitä, miten pieni on kaunista.
Teksti: Henri Waltter Rehnström

Valo ei ole kaikkialla samaa. Urbaanin suurkaupungin valo on täysin erilaista kuin Tyynenmeren saarten merellinen kajastus. Tämän oppi ehkä kaikkein konkreettisimmin ekspressionistisen taiteen mestari ja fauvismin merkittävin edustaja Henri Matisse, jota dokumentti Matisse ja valon lumo käsittelee.

Sunnuntai-iltapäivän näköaistia hivelevässä taidedokumentissa keskitytään siihen, miten ranskalaistaiteilija etsi koko uransa täydellistä valoa. Kuin runoilijan sanoin hän kulki lehdosta lettoon ja ojasta allikkoon, halki koko maailman, kunnes lopulta löysi hakemansa Polynesiasta.

Teos on voimaannuttava dokumentti taiteilijan tinkimättömyydestä ja myös siitä, miten pieni on kaunista. Matkansa aikana Matisse kulki yltäkylläisestä ilmaisusta kohti minimalistisempaa. Kenties hienoimmin tämä näkyi Vencen ruusukappelin lasimaalauksissa. Ne nousevat kauniisti esiin dokumentin loppupuolella nähtävässä montaasijaksossa.

Matisse ja valon lumo, su 14.2. klo 16.20 Yle Teema & Fem

Lue myös: Lumière! – Dokumentti elokuvataiteen varhaisimmasta historiasta

X