Netflix-sarja Kaikki se valo jota emme näe käsittelee ajankohtaista teemaa: ”On entistä tärkeämpää pitää kiinni toivosta ja suojella inhimillisyyttä”

Tuottaja-ohjaaja Shawn Levy ei aavistanut Anthony Doerrin menestysromaaniin tarttuessaan, kuinka ajankohtaisen sarjan hän tulisi kirjasta tekemään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaikki se valo jota emme näe perustuu Anthony Doerrin menestysromaaniin.

Tuottaja-ohjaaja Shawn Levy ei aavistanut Anthony Doerrin menestysromaaniin tarttuessaan, kuinka ajankohtaisen sarjan hän tulisi kirjasta tekemään.
Teksti:
Anu Räsänen

Toivo toivottomuuden keskellä. Tähän teemaan Shawn Levyn katse kiinnittyi, kun hän luki Anthony Doerrin toisen maailmansodan aikaan sijoittuvaa romaania Kaikki se valo jota emme näe. Sen pohjalta syntyi saman niminen sarja.

”Kirja kertoo siitä, kuinka nuoret säilyttävät optimisminsa ja inhimillisyytensä erittäin synkissä olosuhteissa. En olisi voinut kuvitellakaan, kuinka ajankohtainen tämä teema on sarjan julkaisuhetkellä. Elämme jälleen maailmassa, jonka tila on sydäntäsärkevä. On entistä tärkeämpää pitää kiinni toivosta ja suojella inhimillisyyttä.”, Levy sanoo.

Kaikki se valo jota emme näe esittää henkilöhahmot inhimillisesti

Levy tiivistää luomansa sarjan sanoman nimenomaan inhimillisyyteen, jota on kaikissa ihmisissä. Tässä valossa hän on pyrkinyt esittämään sarjan päähenkilöt, nuoren ranskalaisnaisen Marie-Lauren ja yhtä nuoren saksalaissotilaan Wernerin.

Marie-Laure on sokea, samoin häntä näyttelevä Aria Mia Loberti.

”Minä opetin varmasti Arialle, kuinka näytellä kameran edessä, mutta hän opetti minulle, miten kokee maailman. En ollut koskaan aiemmin ollut näin tiiviissä kontaktissa ihmisen kanssa, jonka kokemus eroaa niin paljon minun kokemuksestani. Yhteistyömme muutti minua sekä ohjaajana että ihmisenä.”

Hugh Laurie kasvatti mitä hienoimman parran

Levy halusi sarjansa päärooleihin nuoret, suhteellisen tuntemattomat näyttelijät.

”Tiesin kuitenkin, että riittävän budjetin saaminen on helpompaa, jos mukana on myös tuttuja veteraaninäyttelijöitä. Toivoin heti Mark Ruffaloa Marie-Lauren isäksi. Tehtyäni hänen kanssaan Netflixille The Adam Projectin tiesin, että hän tuo rooliin luonnollista isällistä lämpöä”, Levy luonnehtii.

Marie-Lauren isosedäksi Etienneksi valikoitui Hugh Laurie.

”Myönnän, etten ole koskaan katsonut Housea, mutta vaikutuin Lauriesta minisarjassa Yövahti. Ajattelin, että olisi kiinnostavaa nähdä näin vahva näyttelijä miehenä, joka on tarinan alussa heikko ja hauras. Laurien työn seuraaminen todellakin oli kiinnostavaa päivästä toiseen – ja bonuspiste siitä, että hän kasvatti sarjaan yhden aikakautemme hienoimmista parroista.”

Kaikki se valo jota emme näe, Netflix

Lue myös: Elokuvamusiikki tietovisan teemana – Tunnistatko legendaariset tunnuskappaleet ja leffatunnareiden esittäjät?

X