Pahan väri -sarja maalaa uskottavan ja raa’an kuvan suomalaisista sarjamurhaajista

Jaa artikkeli
Pahan väri
© MTV
Pahan väri -sarjan todelliset henkilöt on helppo tunnistaa. Lähes kaikki tietävät keihin viitataan, kun puhutaan sarjahukuttajasta, sarjakuristajasta ja myrkkyhoitajasta. Nimet on muutettu, mutta Pahan väri -sarjan alussa kerrotaan juonen perustuvan osin tositapahtumiin.

Ilmeisenä esikuvana on Netflixin Mindhunter-sarja, jossa kerrotaan FBI:n sarjamurhaajien mielen sisälle sukeltavien tutkijoiden työstä.

C Moren valikoimaan tuleva Pahan väri kertoo mielentilatutkimuksia tekevien lääkäreiden työstä. Pääosassa on Milka Alrothin rauhallisesti tulkitsema lääkäri Leena Talvitie, joka tutkii väkivaltarikollisten syyntakeellisuutta. Jatkuuko matka vankilaan vai psykiatriseen hoitolaitokseen? Sarjan alussa Leena saa aisaparikseen Eero Ritalan näyttelemän Kaius Helanderin. Hän on uraputkessa kiitävä tutkija, jolla on taipumus venyttää eettisiä rajoja.

Tositapauksiin perustuvien potilaiden tarinat lomittuvat Leenan ja Kaiuksen välisen työsuhteen ja elämän kipupisteisiin. Ratkaisu toimii, vaikka tositapauksien dramatisoinnissa olisi riittävää kiinnostavuutta ilman lääkäreiden välistä draamaakin.

Ensimmäisenä käsitellään nahkahanskoista kiihottuvan kuristajan tarina. Jukka Rasilan vangitsevasti tulkitseman hahmon pään sisäistä maailmaa hahmotetaan huolella. Rasila ammentaa tulkintaansa hämmentävästi sketsihahmoistaan. Lopputulos on oudolla tavalla vaikuttava. Myöhemmissä jaksoissa myrkkyhoitajana nähdään Jaana Saarinen ja sarjahukuttajana Kari Hietalahti.

Miira Karhula (Aallonmurtaja) on käsikirjoittanut suomalaisten sarjamurhaajien profiilit huolella uskottaviksi. Ohjaajat Olli Ilpo Salonen ja Aleksi Delikouras tuovat kerrontaan 80-luvun syntikkasoundeissa svengaavaa tunnelmaa, joka nostaa kerronnan keskimääräistä kiinnostavammaksi. Lähes huomaamaton huumori tekee kokemuksesta kiehtovalla tavalla erikoisen.

Pahan väri, C More, katsottavissa 21.10. alkaen.

X