Pate Mustajärvi ei ole halunnut tv-ohjelmiin, mutta nyt tuli tarjous, josta hän ei voinut kieltäytyä: ”Konsepti oli niin herkullinen”

Suomi soi -formaatissa viisi muusikkoa esittää suomennettuja versioita itselleen tärkeistä kappaleista ja kertoo niihin liittyviä muistojaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Olavi Uusivirta, Pate Mustajärvi, Jonna Tervomaa, Samuli Putro ja Mira Luoti esittävät Suomi soi -ohjelmassa suomennettuja versioita kansainvälisistä suosikkikappaleistaan. © Tero Ahonen / Nelonen

Suomi soi -formaatissa viisi muusikkoa esittää suomennettuja versioita itselleen tärkeistä kappaleista ja kertoo niihin liittyviä muistojaan.
Teksti: Anu Räsänen

Suomi soi -sarjasta tuli Pate Mustajärvelle poikkeus, joka vahvistaa säännön.

”Nykyisin on niin paljon kaikenlaisia ohjelmia, että jossain vaiheessa päätin järjestelmällisesti kieltäytyä kaikista. En lähde tähtösten kanssa viidakkoon, en kokkailemaan enkä tanssimaan, enkä lähde Vain elämäänkään. Olen laulaja. Piste”, Mustajärvi sanoo.

Vain elämää -ohjelmaan Mustajärveä kysyttiin jo heti alkuvaiheessa.

”Heitin silloin mielestäni aika osuvan vastauksen: en voi mitenkään kuvitella, että istuisin pöydän päässä ja itkisin vuolaasti, kun Anna Abreu laulaa Sukset. Tämä kaikella kunnioituksella mukana olleita artisteja kohtaan, en halua heitä mitenkään haukkua. Omalla kohdallani ajatus vain tuntui absurdilta.”

Rankkaa rehaamista

Suomi soi -formaatti vetosi Mustajärveen niin, että hän päätti pyörtää päätöksensä.

Ohjelmassa viisi muusikkoa esittää suomennettuja versioita itselleen tärkeistä kappaleista ja kertoo niihin liittyviä muistojaan.

”Konsepti oli niin herkullinen ja suomen kieli on minulle niin tärkeä asia, että päätin suostua. Tosin puolessavälissä kuvauksia kyllä mietin, että voi perkele, pitikö tämmöiseenkin nyt taas lähteä”, Mustajärvi sanoo naurahtaen.

”Asun puolisoni kanssa Tampereella, ja olihan se kuvauksiin edestakaisin kulkeminen semmoista rehaamista, niin kuin äitivainaani sanoisi. Eikä hotelleissa asuminenkaan enää kauheasti kiehdo, kun niissä on asunut suurimman osan edellisistä 45 vuodesta.”

Reissaamisen raskaus kuitenkin unohtui Mira Luodin, Samuli Putron, Jonna Tervomaan ja Olavi Uusivirran seurassa.

”Tässä oli sama kuin keikkahommissa: matkustaminen on työtä, mutta kun pääsee lavalle, se on pelkästään hauskaa. Meillä oli kuvauksissa ihan tosi kivaa.”

Keikkahommat Mustajärvi panee kesän jälkeen hetkeksi tauolle, kun hänen Popeda-bändinsä lopettaa toimintansa.

”Odotan Popedan viimeistä kesää mukavissa, seesteisissä tunnelmissa. Ja odotan innolla myös kesää 2024, jolloin ei ajeta neljälle keikalle viikossa. Silloin jatkan kaikkea sitä, mikä loppui, kun läksin parikymppisenä tien päälle”, Mustajärvi sanoo.

”Jatkan myös soolouraani, mutta en samanlaisella raivolla kuin tuon yhden sirkuksen kanssa. Olen kiitollinen siitä, että olen niin etuoikeutetussa asemassa, että voin jatkaa työntekoa valikoiden.”

Pappana porukoissa

Vaikka Mustajärvi on kiertänyt Suomen keikkapaikat ja kesäfestarit moneen kertaan, Suomi soi -kollegat olivat tulleet hänelle paremmin tutuiksi musiikkinsa kautta kuin takahuoneista.

Kuvauksissa Mustajärvi yllättyi monta kertaa huomatessaan, millaisia artistit musiikkinsa takana ovat.

”Minusta tuntuu, että kollegatkin yllättyivät minuun tutustuessaan. Muutama heistä sanoi suoraan odottaneensa, että sieltä tulee kaveri, joka räyhää, mölyää ja häiritsee ihmisiä Jack Daniel’s -pullo kädessään.”

Suomi soi -kuvauksissa Mustajärvi iloitsi eniten juuri kollegoihin tutustumisesta ja pitkistä keskusteluista heidän kanssaan.

”Pääsimme keskusteluissa tosi vakaviin juttuihin ja välillä ihan ihmeellisiinkin maailmoihin. Nautin täysin rinnoin – vaikka välillä muita kuunnellessani kyllä mietin, että voi saatana mä olen vanha”, Mustajärvi nauraa.

”Mutta onhan se kiva, että pappakin on päässyt porukoihin.”

Suomi soi, perjantai 5.5. klo. 20.00, Nelonen

X