Perusteellinen pohjoisen kirjailija Rosa Liksom kertoo urastaan

Jaa kaverilleTilaa Seura
Rosa Liksomista tuli Kirjailija puoliksi vahingossa.
Rosa Liksomista tuli kirjailija puoliksi vahingossa. © Laura Joutsi / Yle
Lauantaina tutustutaan kirjailija-kuvataiteilijaan. Ensimmäisessä ohjelmassa Rosa Liksom kertoo urastaan ja toisessa esittelee lempielokuvansa.

Rosa Liksom, oikealta nimeltään Anni Ylävaara, syntyi Ylitorniolla syrjäiseen metsäkylään tammikuussa 1958. Hän kävi koulunsa synnyinkylässään, jonka jälkeen muutti Rovaniemelle lukioon. Sitten oli aika siirtyä Helsinkiin, jossa hän työskentelee edelleen Kaapelitehtaan työhuoneellaan. Liksomista Helsinki on sopivan kokoinen kaupunki, jossa lentokenttä on tarpeeksi lähellä.

Lapsuudenmaisemissa taiteilijoita pidettiin kylähulluina, joten sellainen oli harvan haaveammatti. Äidinkielen ylioppilaskirjoituksistakin Liksom pääsi juuri ja juuri läpi.

”Jos on sanomisen pakko ja todellinen intohimo, niin kyllä sinä opit kirjoittamaan”, Liksom kuvaili Ylelle viime keväänä.

Liksomin mielestä kirjan tulee ennen kaikkea tarjota tietoa, ei niinkään viihdyttää. Kirjoittajana hän kerää materiaalia kuin tutkija ja kahlaa läpi lukemattomia lainakirjoja.

Kirjoitus- ja lukukierrosten aikana suuri osa materiaalista karsiutuu pois, jotta lukupaketista tulee tiivis. Vuonna 2017 ilmestynyt Everstinna on hyvä esimerkki tästä – 190-sivuisen teoksen kirjoittaminen kesti kuusi vuotta.

Ammatti: kirjailija: Rosa Liksom, la 18.1. klo 21.26 Yle Teema & Fem

Lue myös: Juontaja-koomikko Eeva Vekki juontaa Noin Viikon Studio -ajankohtaissatiiria Anders Heleniuksen kanssa

X