Pojat vastaan maailma -dokumenttisarja paneutuu nuorten miesten vihaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Norsk Rikskringkasting As / Yle
© Norsk Rikskringkasting As / Yle
Norjalainen Pojat vastaan maailma -dokumenttisarja kertoo syrjäytyneiden nuorten miesten elämästä ja ajatuksista.

On pysäyttävää nähdä haastatellun henkilön takana teksti Utøya. Sillä saarella äärioikeistolainen toteutti terrori-iskun, joka kesällä 2011 vaati 77 uhria.

Norjalaistoimittaja Martha Antonetta Sollin neliosainen dokumenttisarja ei käsittele tuota tragediaa, mutta sekin kummittelee taustalla hänen haastatellessaan monia nuoria miehiä. Useat heistä suhtautuvat kielteisesti historiaan ja tiedotusvälineisiin, monet purkavat verkossa vihaansa yhteiskuntaa, joitain vähemmistöjä tai koko naissukupuolta vastaan.

Avausjaksossa tavataan mm. toimittajan lapsuudenystävä, antifeministi, joka on syytteessä yllytyksestä poliisimurhaan sekä ujo syrjäytynyt poliisiopiskelija, joka ei ole koskaan edes suudellut ketään.

Jatkossa paneudutaan syvemmälle vihapuheeseen ja verkkoyhteisöjen lietsomaan me-henkeen, väkivaltaan ja uusnatsien suorittamiin murhiin, koronadenialismiin. Osa toimittajan tapaamista aktivisteista peittää kasvonsa ja salaa henkilöllisyytensä: anonyyminä on helpompi julistaa kylmääviä mielipiteitä.

Pojat vastaan maailma, maanantai 19.9. klo 23.00, Teema & Fem

X