Poromafia nostaa esiin Lapin pimeän puolen – Sarjan vetävä juoni yhdistyy näyttävään kuvaukseen ja mainioon näyttelijäntyöhön

Lappia on alettu hyödyntää kotimaissa sarjoissa viime aikoina. C Morella alkava Poromafia on tyylilajiltaan kohotettua realismia, jonka juonenkäänteissä kurkistetaan Lapin rujompaan elämänmenoon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Samuli Edelman ja Antti Reini nähdään Poromafia-sarjassa.

Lappia on alettu hyödyntää kotimaissa sarjoissa viime aikoina. C Morella alkava Poromafia on tyylilajiltaan kohotettua realismia, jonka juonenkäänteissä kurkistetaan Lapin rujompaan elämänmenoon.
(Päivitetty: )
Teksti: Onnimanni Liukkonen

Uusi C Moren alkuperäissarja Poromafia käynnistyy koukuttavasti. Moottorikelkkajengin liiveissä heiluva Sameli Nelihanka (Samuli Edelmann) sytyttää kelohonkahuvilan tuleen, mutta epäonnistuu pakoyrityksessään.

Vuosia myöhemmin äitinsä kuoltua hän palaa norjalaisesta vankilasta Pohjois-Suomeen kotiseudulleen, jota hallitsee kovilla otteilla Samelin isä Rouku (Aake Kalliala). Perintöriita mutkistuu, kun Samelin veljen Pietin (Olavi Uusivirta) taustalta paljastuu salaisuus, joka osaltaan johtaa aikamoiseen välienselvittelyyn.

Poromafian yhdessä Liisa Penttilä-Asikaisen kanssa tuottanut Pete Eklund sanoo, että idea moottorikelkkajengistä herätti hänen kiinnostuksensa.

”Ostin Mikko-Pekka Heikkisen Poromafia -kirjan oikeudet Kaiho Republic -tuotantoyhtiölle jo kuusi vuotta sitten, ennen kuin romaania oli edes kirjoitettu valmiiksi.”

Eklund puhuu kohotetusta realismista. Sarjan tyylilaji on siis eräänlaista pohjoisen Suomen todellisuudesta ammentavaa fantasiaa, jossa romaani on toiminut inspiraationa.

Poromafia nähdään CMorella.

”Kuvasimme paljon Kilpisjärvellä, Ylläksellä ja Norjan Tromssassa. Studiokuvauksia tehtiin Helsingissä”, Pete Eklund kertoo. © CMore

Poromafia-sarja tarjoaa komeaa kuvaa pohjoisesta

Visuaalisesti sarja näyttää upealta. Ensimmäisessä jaksossa tavoitetaan Lapin matalalta valaisevan auringon valon kauneus ja toisaalta kylmyyden estetiikka, kun yksi hahmoista joutuu alasti kairan hangelle.

”Emme halunneet tehdä mitään mainosfilmien Lappia, vaan sarjassa näkyy pohjoisen rumempi puoli peltivajoineen ja röttelöineen. Moottorikelkkajengin matkailubisneskin on hieman totuttua rosoisempaa”, sanoo Pete Eklund.

Ihmissuhteista ammentavassa kerronnassa on mukana myös mustaa komediaa. Sameli on Samuli Edelmannin näyttelemänä karismaattinen hahmo, jonka vetämässä moottorikelkkajengissä on toinen toistaan persoonallisempia hahmoja. Heitä näyttelevät muun muassa Mikko Kouki, Antti Reini, Ilkka Villi ja Tommi Eronen.

Sarjan on ohjannut ja käsikirjoittanut Mika Kurvinen, jonka aiempi suurtyö oli suomalaisdiplomaatin urotyöstä Chilen sotilasvallankaappauksen aikana kertova Invisible Heroes. Tuossa sarjassa näytteli myös ruotsalainen tähtinäyttelijä Mikael Persbrandt. Eklundia naurattaa se, kuinka Persbrandt päätyi mukaan myös Poromafiaan.

”Kun Persbrandt kuuli Poromafiasta, ilmoitti hän tulevansa näyttelemään siihen. Me sanoimme, ettei sarjassa ole edes hänelle sopivaa roolia, mutta Persbrandtia se ei haitannut. Hän sanoi, että teillä on riittävästi aikaa kirjoittaa rooli myös hänelle.”

No, eihän noin kovaa nimeä voinut jättää pois castingista, joten Persbrandtille löytyi rooli ruotsalaisnorjalaisena rikollispomona, joka saapuu Suomeen Samelin avuksi.

Persbrandtin rooli ei ehkä ole yllättävä, mutta monille muille Kurvinen kirjoitti hieman totutusta poikkeavia rooleja. Koomisista rooleistaan tuttu Aake Kalliala maalaa porokeisari Roukusta suorastaan kylmäävän pahan hahmon, eikä aina iloinen Anna-Maija Tuokko taida hymyillä kertaakaan katkeruutta huokuvassa roolissaan.

Kuvauksissa oli kylmää

Sarjaa kuvattiin viime vuoden tammikuusta kesään tiukkojen koronarajoitusten aikana.

”Kuvasimme paljon Kilpisjärvellä, Ylläksellä ja Norjan Tromssassa. Studiokuvauksia tehtiin Helsingissä”, Eklund kertoo.

Kylmyys oli yksi kuvausten haasteista. Antti Reini kertoo, kuinka hänen kätensä paleltuivat yhtä kohtausta kuvattaessa. Kylmyyden rooliinsa syventynyt näyttelijä tajusi vasta, kun kamerat sammuivat. Pakkasta oli yli 30 astetta. Paleltuma haittaa Reiniä yhä: ilman viiletessä tunto katoaa hänen kämmenistään.

Pohjoisessa kuvattaessa on myös muita haasteita. Esimerkiksi välimatkat ovat suuria.

”Sarjassa nähtävät autot ovat melkoisia romuja. Ei niitä voinut etelästä ajaa Lappiin, koska ne olisivat hajonneet jossain Lahden kohdalla. Ne kuljetettiin paikalle autonkuljetusrekalla”, sanoo Eklund.

Myös majoitus ja muu logistiikka vaati suunnittelua, kun sarjaa tehtiin suurella, noin 100 henkilön kuvausryhmällä.

”Kilpisjärven majoituskapasiteetista oli käytössä ihan kaikki, hotellit ja vuokramökit.”

Lappia ei ole aiemmin hyödynnetty kovinkaan paljon suomalaisessa fiktiossa, mutta viime vuosina sitä on alettu käyttää enemmän. Hyvin menestyneeseen, Iina Kuustosen tähdittämään Ivaloon kuvataan jo kolmatta kautta. Maaliskuussa Ylellä alkaa puolestaan poliisisarja Pohjoisen tähti, jossa Saara Kotkaniemen näyttelemä poliisi ratkoo rikoksia Lapissa.

Poromafia vaikuttaa kahden ensimmäisen jakson perusteella suorastaan herkulliselta tapaukselta, jossa vetävä juoni yhdistyy näyttävään kuvaukseen ja mainioon näyttelijäntyöhön.

Poromafia, maanantai 23.10. klo 21.00, MTV3

X