Rahti-sarja vie ihmissalakuljetuksen syövereihin – Näin osattomuus, epätasa-arvo ja ahdinko ajavat ihmisiä epätoivoisiin tekoihin

Evelyn Rasmussen Osazuwa ja Oona Airola näyttelevät Rahti-draamasarjassa naisia, jotka joutuvat eri syistä tekemisiin ihmissalakuljetuksen kanssa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rahti on kotimainen draamasarja kansainvälisestä ihmissalakuljetuksesta ja joukosta ihmisiä, jotka joutuvat sen kanssa tekemisiin.

Evelyn Rasmussen Osazuwa ja Oona Airola näyttelevät Rahti-draamasarjassa naisia, jotka joutuvat eri syistä tekemisiin ihmissalakuljetuksen kanssa.
(Päivitetty: )
Teksti: Anu Räsänen

Nainen kadottaa tungoksessa puolisonsa ja lapsensa. Hän jää vieraiden keskelle mereen ja katsomaan pois lipuvaa laivaa. Mies ja lapsi ovat ehkä ehtineet sen kyytiin, ennen kuin laivasta alettiin ampua kohti ihmisiä, jotka eivät enää mahtuisi mukaan.

Tuhansia kilometrejä pohjoisempana toinen nuori nainen tuntee kalvavaa kaipausta saada oma lapsi. Hän on ollut puolisonsa kanssa adoptiojonossa jo vuosia, ja piinallinen odotus koettelee parisuhdetta.

Nainen meressä on Kiki, eritrealainen kahvilanpitäjä, jonka tavallinen, turvallinen arki on yhdessä yössä muuttunut hengenvaaralliseksi. Koko perheen on ollut pakko paeta kotoaan.

Pohjoisessa taas asuu Maria, ihmisoikeusjuristi, joka auttaa Suomeen saapuvia pakolaisia.

Kikin ja Marian tarinat yhdistyvät Rahtidraamasarjassa, joka käsittelee ihmissalakuljetusta. Matti Kinnusen kirjoittama ja ohjaama sarja katsoo monelta kantilta sitä, miten osattomuus, epätasa-arvo ja ahdinko ajavat ihmisiä epätoivoisiin tekoihin.

”Tällaista ei ole koskaan tehty Pohjoismaissa”

Kikin rooliin oli etsitty näyttelijää jonkin aikaa, ennen kuin Kinnunen törmäsi Youtubessa norjalaisen Evelyn Rasmussen Osazuwan vanhaan esittelyvideoon ja lähetti käsikirjoituksen tälle luettavaksi.

Käsikirjoitus teki Rasmussen Osazuwaan vaikutuksen heti ensi lukemalla.

”Totesin, että vaikka minä en pääsisi mukaan Rahtiin, olen joka tapauksessa onnellinen, että tämä sarja menee tuotantoon. Norjassa ei ole koskaan tehty mitään tällaista, eikä varmaankaan missään Pohjoismaissa”, Rasmussen Osazuwa sanoo.

Tärkeiden teemojen lisäksi Rasmussen Osazuwaan vetosi käsikirjoituksessa Kikin hahmo.

”Tuntui hienolta, että sarjan pääroolissa on nuorehko, itsenäinen nainen. Kikillä on oma kahvilansa ja oma elämänsä Eritreassa, eikä hän haluaisi lähteä sieltä mihinkään. Siihen tunteeseen voin samaistua, vaikka oma taustani on aivan erilainen ja olen elänyt elämäni Norjassa.”

Afganistan teki sarjasta entistä ajankohtaisemman

Kinnusen tapa kirjoittaa tärkeistä ajankohtaisista teemoista teki vaikutuksen myös Mariaa näyttelevään Oona Airolaan.

”Tämä on juuri sellainen sarja, jota on kaivattu. Emmekä vuonna 2020 Rahtia kuvatessamme voineet edes kuvitella, kuinka ajankohtainen se olisi esityshetkenään”, Airola toteaa.

Airola on seurannut Afganistanin tilannetta aktiivisesti, samoin kuin Syyrian sisällissodasta alkanutta kriisiäkin.

”Mitä enemmän minulle tulee ikää ja tietoa, sitä absurdimmalta tuntuu, että joku voi sanoa, että Suomen turvapaikkakiintiön pitäisi olla nolla. Nykyisin myös puhun tästä aiheesta rohkeammin, kun olen itse ollut työssäni aiheen äärellä ja tutustunut pakolaistaustaisiin ihmisiin.”

Rahdin työryhmässä oli mukana useita ihmisiä, jotka ovat tulleet Suomeen pakolaisina.

Airola toteaa, että tänä päivänä olisikin tuntunut falskilta tehdä pakolaisuutta käsittelevää sarjaa, jos siihen ei olisi työllistetty asian omakohtaisesti kokeneita ihmisiä.

”Sain työtovereiltani paljon tietoa siitä, mitä tällaiset kokemukset merkitsevät yksilötasolla. Toivon, että Rahti tuo nämä kokemukset lähelle myös katsojia ja auttaa ymmärtämään, että me kaikki olemme ihmisiä, joilla vain on erilaiset taustat ja elämäntilanteet.”

Norjalainen Evelyn Rasmussen Osazuwa opiskeli rooliaan varten uuden kielen, Eritreassa puhutun tigrinjan. ”Tai tarkkaan ottaen opiskelin repliikkini tigrinjan kielellä.” © Ville Mennander / Yle / FremantleMedia Finland

Norjalainen Evelyn Rasmussen Osazuwa opiskeli rooliaan varten uuden kielen, Eritreassa puhutun tigrinjan. ”Tai tarkkaan ottaen opiskelin repliikkini tigrinjan kielellä.” © Ville Mennander / Yle / FremantleMedia Finland

Rahti, alkaen su 5.9. klo 21.35, TV1

X