Raja – Oman paikkansa löytämisestä kertova rakkaustarina

Jaa kaverilleTilaa Seura
Tina (Eva Melander) ja Vore (Eero Milonoff) kohtaavat tullissa ja huomaavat omaavansa yhteisiä ominaisuuksia.
Tina (Eva Melander) ja Vore (Eero Milonoff) kohtaavat tullissa ja huomaavat omaavansa yhteisiä ominaisuuksia. © Henrik Petit / Yle
Elokuva Raja palkittiin kuudella Guldbaggella, ja se voitti Cannesin Un certain regard -sarjan pääpalkinnon.

Uuden sadon ällistyttävä helmi Raja Ruotsista sopii nakutettuna Teeman elokuvafestivaalille. Peikkojen rakkaustarina on Cannesin kakkossarjan voittajafilmi.

Eero Milonoff on riittävän rosoinen jäbä tullakseen valituksi jatkuvasti yllättävään moderniin klassikkoon. Kukaan suomalainen nykynäyttelijä ei olekaan vetänyt pääosaa yhtä korkeatasoisessa elokuvassa.

Milonoff on matkusteleva Vore, joka on perillä identiteetistään toisin kuin Tina (vielä väkevämmin näyttelevä, yhtä voimakkaasti maskeerattu Eva Melander). He kohtaavat pidäkkeet murtaen Suomen-laivojen tullivyöhykkeellä. Tina työskentelee tullissa hyödyntäen eläimellisiä vaistojaan.

Ohjaaja Ali Abbasi tulee tällä dramaturgian tajulla tekemään lisää suuria. Katsojalta lentää ilmat pihalle usein. Rajassa on vertauskuvallisuutta peikkovähemmistöstä ja sisäsiisteistä ruotsalaisista, jos niin tahtoo, mutta ei ole pakkoa kaivella sellaisia tasoja muutenkin jännittävässä ja lujassa elokuvassa.

Raja, pe 29.11. klo 22.00 Yle Teema & fem

Lue myös: BBC:n ja HBO:n fantasiasarja His Dark Materials sijoittuu vaihtoehtoiseen todellisuuteen

X