Romanian ykkösohjaaja Cristian Mungiun Valmistujaiset kertoo korruptoituneesta yhteiskunnasta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Valmistujaiset
Romeon roolissa nähdään Adrian Titieni. © CINEMA MONDO LTD OY / YLE KUVAPALVELU

Lääkäri Romeo Aldean Eliza-tytär on päättämässä kouluaan, mutta päättökokeet ratkaisevat saako hän stipendin, jonka avulla voisi opiskella psykologiaa Englannissa.

Pakkomielteisesti parempaa elämää tyttärelleen toivova isä turvautuu lopulta kepulikonsteihin, koska tytär ei pahoinpitelyn uhriksi jouduttuaan pysty enää keskittymään kokeisiin.

Romanian tämän hetken ykkösohjaajan Cristian Mungiun viimeisin ohjaustyö Valmistujaiset ankkuroituu vankasti arkirealismin perinteeseen. Se kertoo läpeensä korruptoituneesta yhteiskunnasta, jossa periaatteessa rehellinenkin ihminen on altis korruptoitumaan jos tarpeeksi tiukka paikka tulee.

Verkkaisesti etenevä elokuva on kuvaus erään miehen maailman hitaasta hajoamisesta, mutta ennen kaikkea yhteiskunnasta, jossa palvelus palveluksesta -kulttuuri kattaa arjen kaikki nurkat ja mädättää pikkuhiljaa koko elämän.

Adrian Titieni ja Maria Dragus tekevät Romeon ja Elizan osissa hienot roolityöt. Tudor Vladimir Pandurun kuvaus näyttää Romanian jälkisosialistisen ympäristön kaikessa ahdistavassa rumuudessaan.

Valmistujaiset, ke 17.10. klo 22.00 Yle Teema & Fem

X