Self Portrait kertoo anoreksiasta norjalaisvalokuvaaja Lene Marie Fossenin riipaisevien omakuvien kautta – Samalla hän kuihtuu silmiemme edessä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Self Portrait
© Speranza Film / Yle
Norjalainen valokuvaaja Lene Marie Fossen oli 33-vuotias kuollessaan syyskuussa 2019. Sitä ennen hän sairasti anoreksiaa yli 20 vuoden ajan, kymmenvuotiaasta saakka.

Margreth Olin, Katja Høgseth ja Espen Wallin ovat ohjanneet Fossenin viimeisistä elinvuosista dokumentin, jonka katsominen tekee kipeää. Nuori nainen kertoo rauhallisesti ja analyyttisesti, kuinka hän sairastui, miltä sairaus on hänestä tuntunut ja miten häntä on yritetty auttaa. Samalla hän kuihtuu silmiemme edessä, kirjaimellisesti. Väliin on leikattu Fossenin töitä ja onnellisennäköisiä kuvia hänen lapsuudestaan.

Self Portrait tarjoaa tärkeän, hienosti rakennetun näkökulman syömishäiriöihin. Ohjaajat antavat tilaa kivulle, joka on koko ajan läsnä Fossenin arjessa, ja juuri tämä kipu välittyy katsojalle.

Sisältövaroituksena on mainittava, että myös lähestyvä kuolema on vahvasti läsnä Fossenin henkilökuvassa. Tämän vuoksi Self Portraitia ei voi suositella ihmisille, joiden lähipiiriä syömishäiriöt koskettavat tällä hetkellä.

Self Portrait, keskiviikko 28.9. klo 22.10, Tv2

X