Sodan ja rauhan miehet -sarja on Ukrainan sodan myötä taas ajankohtainen

TV-maailman juttusarja esittelee suoratoistopalveluista löytyviä sarjoja, jotka ovat tehneet tekstien kirjoittajiin vuosien varrella vaikutuksen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Dokumenttiaineistoihin, muistelmiin ja uutiskuviin perustuva draamasarja kertoo Suomen lähihistoriasta 1930-luvulta jatkosodan syttymiseen 1941 saakka.

TV-maailman juttusarja esittelee suoratoistopalveluista löytyviä sarjoja, jotka ovat tehneet tekstien kirjoittajiin vuosien varrella vaikutuksen.
Teksti: Jussi Karjalainen

Sarja Sodan ja rauhan miehet on sekä aivan hurja että viileä.

Keijo Komppa rauhanneuvottelija J.K. Paasikivenä! Veijo Pasanen sodanneuvottelija Adolf Hitlerinä! Risto Mäkelä Vjatšeslav Molotovina, Mikko Niskanen Josif Stalinina. Leif Wager Risto Rytinä. Martti Pennanen Väinö Tannerina. Pelkällä kymmenien ellei oikeastaan satojen miesnäyttelijöiden luettelolla voi perustella Matti Tapion hankkeen.

Neuvostoliiton suurlähettiläs Vladimir Stepanov pysäytti Linnan juhlissa 1978 kovakouraisesti Keijo Korhosen, joka oli yksi sarjan asiantuntijoista. Raivo kiehui tuoreena, sillä avausjakso oli esitetty TV2:ssa kolme päivää aiemmin. Oli Stepanov kyllä ollut raivoissaan jo kuvausten alusta asti. Hän muun muassa jankutti, että mitään salaista lisäpöytäkirjaa ei ollut Neuvostoliiton ja Saksan kesken.

Yli 10-tuntinen sarja rakentuu yksinomaan neuvotteluista, jotka koskevat Suomen rajoja ja sotaa. Ja äänessä siis viisaat miehet, niin kuin 1938–1941 asia oli. Linjaa rikkoo vain Hella Wuolijoki. Arvoitusten aura jää olemaan, sillä Matti Tapio kuoli vain yhden osan esittämisen jälkeen, eikä häntä siten saatu mukaan massiiviseen jälkidebattiin. Kuolema oli luonnollinen, munuaissyöpä.

Risto Ryti esimerkiksi replikoi jatkosodan alla: ”Neuvostoliitto ei tule milloinkaan luopumaan pyrkimyksistään vallata Suomi. Ja lisäksi Skandinavian niemimaa. Jos Saksa nyt nujertaa Venäjän armeijan, saamme olla rauhassa ehkä vuosisadan.”

Tietenkin sarja ajatteluttaa tänään, jolloin Eurooppa on jälleen joutunut vakaviin kokouspöytiin.

Sodan ja rauhan miehet, Yle Areena

Lue myös: Gilmoren tytöt -sarjassa yhdistävät realistisuus ja sadunomainen idylli – Sarjassa kaikki on ihanaa!

X