Mihin tietyt materiaalit on kehitetty ja miten ne vaikuttavat meihin?

Jaa kaverilleTilaa Seura

Mark Miodownik (kuvassa) ravistelee ihmettelemään itsestäänselvyyksiä. Metallurgian asiantuntija ja tieteen popularisoija on kehittänyt termin sensoestetiikka, jonka tarkoitus on lisätä ymmärrystä esineiden aiheuttamista tuntemuksista.

Televisiohahmona tutkija muuttuu tiedefaniksi, joka kokeilee omin käsin erilaisia tapoja tehdä esineitä – tällainen hassutteleva kokeileminen on tyypillistä BBC:n brittitutkijoille, jotka laittavat katsojien viihdytyksen oman tiedeuskottavuutensa edelle.

Miodownik kertoo, millaiseen tilanteeseen tavarat tai materiaalit on keksitty, mikä niiden periaate on ja miten ne vaikuttavat nykypäivänä. Vaahtomuovi, betoni tai hehkulamppu ovat asioita, jotka ovat mullistaneet tapamme nauttia, nähdä tai viettää aikaa.

Miodownikia kiehtoo partaterän voima eli miten pienillä muokkauksilla tavaroista voi tehdä kestäviä, teräviä tai pehmeitä. Toisessa osassa hän ottaa tarkasteluunsa valmistustapoja, joilla voidaan mullistaa nykyinen maailmamme, kuten 3D-tulostamisen. Hänen innostuksensa ihmisen kykyihin on tarttuvaa.

Teksti Tero Kartastenpää

Tiededokumentti: arkipäivän ihmeet Yle Teema to 15.12.2016 klo 21.00

X