MTV3Doc: Totuus 5g:stä -dokumentti tutkii, mistä teknologian pelko ja vastustus johtuvat

Jaa artikkeli
MTV3Doc: Totuus 5g:stä
Uusi salaliittoteoria lietsoo pelkoa ja vihaa. Sen kannattajat vastustavat uuden sukupolven langatonta tekniikkaa. © Mtv3
MTV3Doc: Totuus 5g:stä: Salaliittoteorikkoja pelottavampi uhka on kasvava teknologiasota Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä.

Suomessakin teleoperaattorit rummuttavat äänekkäästi 5g-yhteyksien ja -puhelinten puolesta, mutta laajempi totuus on se, että 5g tulee mullistamaan laajasti suuren osan arjesta esimerkiksi esineiden internetin kautta. Australialaisessa dokumentissa Totuus 5g:stä lähestytään aihetta hippikaupungissa uuden teknologian säteilyvaaraa vastustavista kansalaisista alan asiantuntijoiden ja poliitikkojen näkemyksiin.

Isompi juttu kuin hölmöt salaliittoteoriat 5g:n yhteyksistä vaikkapa koronapandemiaan on maailmanpoliittinen kysymys siitä, ketkä uutta teknologiaa hallitsevat. Kiinalainen Huawei on 5g:n johtavia kehittäjiä, mutta turvallisuusuhan vuoksi se on jo suljettu ulos monen maan markkinoilta. Yhdysvallat taas on 5g-teknologiassa jäljessä ja Venäjä on hypännyt Kiinan kelkkaan.

Totuus 5g:stä ei ehkä anna nimensä lupaamaa, mutta se on asiallinen ja kiintoisa katsaus teknologiaan, jolla on suuria mahdollisuuksia mutta väärissä käsissä myös isoja uhkia. Eikä niissä ole kyse hörhöjen haihattelusta vaan kokonaisten yhteiskuntien halvaannuttamisesta. Siksi 5g-kysymyksistä on tullut eräänlaista uutta suurvaltojen kilpavarustelua.

MTV3Doc: Totuus 5g:stä, tiistai 24.8. klo 22.35, mtv3

X