Utøya – ei unohdeta, ei vaieta -dokumentti selvittää, mitä Utöyan verilöylystä selvinneet ajattelevat tapahtuneesta nyt

Dokumentissa pohditaan käsiteltiinkö terrori-iskua oikein, kun se leimattiin kansalliseksi tragediaksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Toimittaja Carina Bergfeldt.

Dokumentissa pohditaan käsiteltiinkö terrori-iskua oikein, kun se leimattiin kansalliseksi tragediaksi.
Teksti: Pertti Avola

Heinäkuun 22. päivä vuonna 2011 äärioikeistolainen Anders Behring Breivik surmasi Utöyan saarella ja Oslon hallintokorttelissa 77 ihmistä. 309 uhria sai vammoja, mutta he jäivät henkiin.

Ruotsalaistoimittaja Carina Bergfeldt vietti tuolloin kaksi päivää Sundvolden-hotellissa lapsistaan tietoja odottavien vanhempien kanssa. Viime vuonna hän matkusti takaisin haastattelemaan muutamaa eloonjäänyttä ja heidän äitejään. Tuloksena oli SVT:n raportti Utøya – ei unohdeta, ei vaieta.

Utöyan terrori-iskussa pahoin vammautuneet Viljar Hanssen ja Ylva Schwenke kertovat koettelemuksestaan ja selviytymisestään elämässä eteenpäin. Heidän tarinansa ovat toki järkyttäviä ja koskettavia sekä todistusvoimaisia, mutta ohjelman todellinen pointti tulee vasta sen lopussa.

Niin Viljar kuin hänen ystävänsäkin ovat sitä mieltä, että terrori-iskun leimaaminen ”suureksi onnettomuudeksi” ja “kansalliseksi tragediaksi” saa aikaan sen, että iskun takana ollutta ajatusmaailmaa ei ole tarpeeksi käsitelty, eikä poliittista vastuuta ole korulauseiden lisäksi otettu.

Myös Norjan tuolloinen pääministeri, Naton nykyinen pääsihteeri Jens Stoltenberg saa sanoa sanansa, joka on yhtä ympäripyöreän sovitteleva kuin hänen tämän hetken puheensakin.

Utøya – ei unohdeta, ei vaieta, tiistai 12.7. klo 18.30, Teema & Fem

Lue myös: Terrori-iskut järkyttävät Eurooppaa, mutta 1970-luvulla terrorismi oli vielä verisempää – Miksi nyt on silti enemmän syytä pelätä kuin ennen?

X