Vuosisadan naiset peilaa kulttuurisia, yhteiskunnallisia ja psykologisia virtauksia

Kuvassa Billy Crudup, Elle Fanning, Annette Bening, Greta Gerwig ja Lucas Jade Zumann. © Merrick Morton / Yle kuvapalvelu
Ohjaaja Mike Millsin omiin nuoruudenkokemuksiin perustuva elokuva on vahvasti naisvetoinen amerikkalainen laatudraama.

Eteläiseen Kaliforniaan 1970-luvulla sijoittuva elokuva Vuosisadan naiset peilaa ajankohdan kulttuurisia, yhteiskunnallisia ja psykologisia virtauksia kolmen erilaisen naisen ja heidän lähipiirinsä kautta.

Eräänlainen keskushenkilö Jamie (Lucas Jade Zumann) on kuitenkin teinipoika, joka tavallaan päätyy näiden erilaisten naisten kasvatettavaksi. Mills seuraa sensitiivisesti Jamien kautta naispiirin keskinäisiä välejä, muita ihmissuhteita ja ajan merkkien vaikutusta niihin. Hippivuodet väikkyvät vielä läheisessä horisontissa, mutta niillä Mills ei herkuttele.

Hyvää aikuista draamaa näkee amerikkalaisissa elokuvissa aika harvoin, mutta Vuosisadan naiset on sellaista. Naisia esittävät taidolla ja tyylillä Annette Bening, Greta Gerwig ja nuori Elle Fanning. Ohjaaja Mills oli käsikirjoituksellaan parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscar-ehdokkaana. Erilaisia pienempiä palkintoja elokuvan näyttelijät, etenkin Bening, keräsivätkin.

Vuosisadan naiset, to 28.11. klo 20.00 Yle Teema & fem

Lue myös: Parisuhdedraamassa Huuma epätietoisuus ja tuska välittyvät voimallisesti