War of the Worlds – eloonjäämistaistelu ylivoimaiselta vaikuttavaa vihollista vastaan alkaa taas

Moneen kertaan versioidusta Maailmojen sota -tieteisklassikosta ilmestyy tänä vuonna peräti kaksi uutta sarjaa. Ensimmäisenä ruutuihin ehtii synkkä tulkinta, jossa tapahtumat on sijoitettu nykyaikaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eloonjäämistaistelu ylivoimaiselta vaikuttavaa vihollista vastaan alkaa, kun avaruusalukset ilmestyvät taivaalle. Pääosia esittävät muun muassa Léa Drucker ja Elizabeth McGovern.

Moneen kertaan versioidusta Maailmojen sota -tieteisklassikosta ilmestyy tänä vuonna peräti kaksi uutta sarjaa. Ensimmäisenä ruutuihin ehtii synkkä tulkinta, jossa tapahtumat on sijoitettu nykyaikaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Pertti Avola

Brittikirjailija H.G. Wells (1866–1946) oli yhdessä ranskalaisen Jules Vernen kanssa tieteiskirjallisuuden tärkeimpiä varhaisia pioneereja.

Vaikka Wells kirjoitti lukuisia muunkin lajityypin kirjoja ja oli aikansa brittiyhteiskunnan aktiivinen kriitikko sekä kommentaattori, hänet muistetaan nykyisin ennen kaikkea tieteisromaaneista kuten Aikakone ja Tri Moreaun saari.

Wellsin tunnetuin tieteisromaani on kuitenkin 1897 ilmestynyt Maailmojen sota. Se on kuvitelma marsilaisten hyökkäyksestä maapallolle, joka sai inspiraationsa brittiläisen imperiumin siirtomaissaan suorittamista häikäilemättömistä alkuperäiskansojen alistamisista.

Moneen kertaan versioitu

Maailmojen sota on yhä yksi tieteiskirjallisuuden maineikkaimmista teoksista ja jatkuva elokuva- ja- tv-teollisuuden aiheiden lähde. Meillä nyt Foxilla alkava kahdeksanosainen yhdysvaltalais-ranskalainen tv-sarja on sekin toinen samaan aikaan valmistuneista Maailmojen sodan uusista tv-versioista. Se toinen on BBC:n kaksiosainen sarja.

TV2:lla joulukuussa nähtävässä BBC:n sarjassa eletään Wellsin kuvaamaa viktoriaanista aikaa, mutta muuten elokuva- ja tv-sovituksissa romaanin tapahtumat on siirretty kulloiseenkin nykyaikaan.

Maineikkain elokuvasovituksista on Byron Haskinin 1953 ohjaama amerikkalaisversio, joka on 1950-luvun scifi-elokuvan klassikko.

Tuoreimman valkokangasversion teki Steven Spielberg 2005. Se on synkän dystooppinen, meidän aikaamme sijoittuva versio, jonka tähtenä oli Tom Cruise.

Lisäksi Maailmojen sota on synnyttänyt lukuisia halpiselokuvia, kirjoja ja aiempia tv-sarjoja. Jeff Wayne tuotti aiheen pohjalta 1978 hitiksi nousseen albumin, jossa musiikin välissä Richard Burton ja David Essex lukivat katkelmia Wellsin romaanista.

Eikä sovi unohtaa Orson Wellesin romaanin pohjalta 1938 tekemää kuunnelmaa, joka säikäytti amerikkalaiset perin pohjin.

Synkkä vertauskuva

Foxin sarja on Howard Overmanin käsikirjoittama ja Gilles Coulierin ja Richard Clarkin ohjaama, hieman Spielbergin synkkää versiota seuraileva ja sen tapaan nykyaikaan sijoitettu uusi mukaelma Wellsin romaanista. Se on niin paljon päivitetty, ettei romaania edes mainita alku- tai lopputeksteissä, vaikka sarjan pääpiirteet siitä tulevatkin. Sarjan voi ottaa vertauskuvana ihmiskunnan yllä häälyvistä uhista, vaikkapa ilmastonmuutoksesta tai ydinsodasta.

Tähtitieteilijät nappaavat avaruudesta signaalin, joka todistaa siellä olevan elämää. Ihmiskunta odottaa mitä tuleman pitää, mutta vain muutaman päivän sisällä se on lähes tuhottu. Kourallinen eloonjääneitä joutuu todistamaan taivaalle ilmestyvien avaruusalusten saapumista. Raju eloonjäämistaistelu ylivoimaiselta vaikuttavaa vihollista vastaan alkaa.

Englannin- ja ranskankielistä sarjaa on kuvattu Britanniassa, Ranskassa ja Belgiassa. Sen pääosissa ovat valkokankaalta tuttu irlantilaisnäyttelijä Gabriel Byrne sekä Downton Abbey -sarjan lady Cora Elizabeth McGovern, ranskalaiselta puolelta Léa Drucker ja Stéphane Caillard.

War of the Worlds, to 31.10. klo 22.05 Fox

X