Anna-lehti: Maarit Tastula ei pystynyt uransa alussa katsomaan omia ohjelmiaan: ”Luulin, että muut näkevät minut yhtä armottomin silmin”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Maarit Tastula
"Olin hirvittävän arka ja ujo tyttö", Maarit Tastula kertoo. © Pekka Nieminen/OM-arkisto
Tv-toimittaja Maarit Tastula on ujosta luonteestaan huolimatta päässyt seikkaillemaan mitä jännimmissä paikoissa.

”Seikkailuviettini syttyi jo varhain. Syytän siitä kirjoja. Ne avasivat kaltaiselleni
työläisperheen tytölle oven maailmaan, jota piti lähteä tutkimaan”, Maarit Tastula kertoo Anna-lehdessä.

Seikkailut houkuttelivat, mutta tutkimusmatkalle lähteäkseen Maaritin tuli rohkaistua.

”Olin hirvittävän arka ja ujo tyttö. Pelkäsin jäädä samaan huoneeseen vieraan ihmisen kanssa ja pärähdin itkemään, jos joku tuntematon puhutteli.”

Sitten Maarit ymmärsi kyselemisen olevan turvallinen tapa lähestyä ihmisiä.

”Minusta tuli hyvä kuuntelija. Se on ollut toimittajan ammatissa tärkeä ominaisuus.”

Seikkailukapina

Vaikka Maarit ei ole koskaan ehdoin tahdoin mennyt kohti vaaraa, on hän käynyt mitä kummallisimmissa paikoissa. Kun muut lähtivät Kanariansaarille, suuntasi Maarit El Salvadoriin, Amazonin viidakkoon tai Navajointiaanien reservaattiin.

”Vanhempieni sukupolvi oli ymmärrettävästi hyvin turvallisuushakuinen. Isä mainosti aina käyneensä kerran ulkomailla: Kannaksella, sodassa. Minun kapinani oli ottaa riskejä ja lähteä seikkailemaan.”

Rutiini ja intohimo kannattelevat

Nyt Ylellä nähtävää Tastula – toista maata -ohjelmasarjaa juontava Maarit ei itsekriittisyytensä vuoksi pystynyt nuorempana katsomaan omia ohjelmiaan.

”Näin pelkät virheet. Kun ohjelmani oli tullut ulos lauantaina, en seuraavana päivänä kehdannut mennä R-kioskille. Luulin, että kaikki muut näkevät minut yhtä armottomin silmin kuin itse näin.”

Lasten syntymän jälkeen Maaritin suhtautuminen muuttui, sillä hänellä ei ollut aikaa jäädä hiomaan työhommia loputtomiin, kun piti kiirehtiä päiväkodin kautta kotiin laittamaan ruokaa. Pienten lasten äitinä hän tajusi, rutiinin kantavan.

”Lopetin turhan hermoilun ja aloin luottaa tuhansien toistojen kautta kertyneeseen ammattitaitoon. Silti, kaikkien näiden vuosien jälkeen tunnen yhä intohimoa työhöni.”

Lue lisää Anna-lehden numerosta 49. Maarit Tastula kertoo jutussa, mistä reissusta hän unelmoi. Maarit kertoo myös, mikä Eeva Heilalan runo koskettaa häntä.

Lue myös: Maarit Tastula lähti ”piiaksi ja rengiksi” ihmisten pariin – ”Koskaan ei ole liian myöhäistä kaivaa talenttinsa esiin”

 

X