Kotiliesi: Anu Sinisalo, 55, kertoo elämän olevan leikkisämpää: ”Olisinpa tiennyt, kuinka vapauttavaa elämä viisikymppisenä on!”

Näyttelijä Anu Sinisalo toimi 94-vuotiaan isoäitinsä saattohoitajana. Raskas mutta kaunis kokemus haihdutti Anun ikääntymiseen ja kuolemaan liittyvät pelot.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Näyttelijä Anu Sinisalo huolehti keväällä isoäitinsä saattohoidosta: ”Hän sanoi usein, että sinähän olet vasta 55-vuotias, mene ja elä.”

Näyttelijä Anu Sinisalo toimi 94-vuotiaan isoäitinsä saattohoitajana. Raskas mutta kaunis kokemus haihdutti Anun ikääntymiseen ja kuolemaan liittyvät pelot.
Teksti:
Anastasia Ranta

Anu Sinisalo on ymmärtänyt viisikymppisyyden olevan kaikkea muuta kuin hiipumisen aikaa. Hän silittelee nykyisin itseään ja kiittää kehoaan siitä, kuinka hyvin se toimii.

”Viisikymppisyys on uusi renessanssi. Elämän tuoma kokemus nostaa aistillisuuden, seksuaalisuuden ja sensuaalisuuden ihan uudelle tasolle. Elämästä tulee leikkisämpää ja rennompaa”, Anu Sinisalo kertoo Kotiliedessä.

Hän kertoo uskaltavansa nykyisin myös tarttua mahdollisuuksiin välittämättä muiden mielipiteistä.

”Olisinpa tiennyt aiemmin, kuinka vapauttavaa elämä viisikymppisenä on!”

Silti ikääntyminen ei ole ainoastaan auvoisaa.

”Vaikka olen pysynyt fyysisesti hyvässä kunnossa, huomaan vuosien kulumisen.
Palaudun entistä hitaammin ja tarvitsen aiempaa enemmän unta.”

”Olet vasta 55-vuotias, mene ja elä”

Anu Sinisalo toimi 94-vuotiaan isoäitinsä saattohoitajana yhdessä äitinsä, enonsa ja poikansa kanssa. Isoäidin sydän oli heikentynyt ja hänelle diagnosoitiin pitkälle levinnyt syöpä.

Isoäiti oli Anulle rakas. Mummottelua inhonnutta isoäitiä kutsuttiin hänen toiveestaan mamaksi. Voimakastahtoinen matriarkka opetti Anulle paljon elämästä ja henkisyydestä.

”Mama oli turvasatamani. Vietin hänen kanssaan paljon aikaa, sillä kasvoin osittain mummolassa. Istuimme olohuoneen lattialla, kuuntelimme seinäkellon tikitystä
ja meditoimme.”

Lopulta mama hiipui pois rakkaidensa ympäröimänä, kevyesti kuin höyhen. Kokemus saattohoitajana oli raskas, mutta kaunis.

”Olen kiitollinen siitä, että sain kulkea loppuun asti minulle niin rakkaan
ihmisen rinnalla ja nähdä, kuinka elämä hiipuu pois. Se oli suurin rakkaudenosoitus,
jonka ihminen voi toiselle antaa, puolin ja toisin.”

Saattohoito lievitti Anun ikääntymiseen ja kuolemaan liittyviä pelkoja. Isoäiti antoi Anulle perspektiiviä jo eläessään.

”Hän sanoi usein, että sinähän olet vasta 55-vuotias, mene ja elä.”

Lue lisää Kotiliedestä. Anu Sinisalo kertoo lehdessä ajastaan yksinhuoltajana, saattohoitajan arjestaan ja kuinka hänen isoäitinsä on tullut tervehtimään häntä unessa. Hän kertoo myös freelancerina toimimisen haasteista.

Lue myös: Alan epävarmuus ahdistaa optimistiakin – Näyttelijä Anu Sinisalo oli työtön kaksi vuotta: ”Roolien saaminen on kuin lottovoitto”

X