Kotiliesi: Artekia johtanut Mirkku Kullberg etsi turhaan syytä äitinsä ankaruuteen: ”Vanhempamme veivät kuoltuaan tiedot mennessään”

Jaa artikkeli
Mirkku Kullberg
Mirkku Kullberg sanoo tulevansa tavanomaisista oloista: isä työskenteli öljyjalostamolla, äiti piti ruokakauppaa. © Pekka Holmström / Otavamedia
Mirkku Kullberg sai äidiltään hyvät eväät yritysjohtajan uralleen: työmoraalin ja vastuuntuntoa. Hän olisi kuitenkin toivonut äidin joskus kysyvän, mitä kuuluu.

Mirkku Kullberg on tullut tunnetuksi menestyneenä yritysjohtajana, joka on urallaan luotsannut Artekia ja Turkisliike Grünsteinia. Hän sanoo perineensä kovan työmoraalin äidiltään, joka oli ankara kasvattaja.

Kullberg, 59, kertoo Kotiliesi-lehdessä toivoneensa pitkään vielä aikuisenakin, että äiti kysyisi häneltä joskus, mitä hänelle kuuluu. Sen sijaan äiti muistutti Kullbergia tämän vastuusta työntekijöitään kohtaan.

Hän tottui vastuuseen jo teini-ikäisenä, jolloin hänen äitinsä ryhtyi pitämään ruokakauppaa ja siirsi kodinhoidon tyttärelleen. Tämän lisäksi Kullbergin piti auttaa kaupassa. Hän oppi saavansa hyväksyntää olemalla ahkera, ja on siksi tehnyt elämässään paljon töitä. Artekin ja Grünsteinin toimitusjohtajuuden lisäksi hän on työskennellyt muun muassa Nanson brändijohtajana ja Kämp Groupin markkinointijohtajana.

Nykyään Kullberg on osakas ajatushautomo ja konsulttiyritys Glasshouse Helsingissä ja toimii Alvar Aalto -säätiön puheenjohtajana. Hän asuu Loviisan Valkossa, jossa vietti lapsuutensakin.

Isoäiti jäi Kanadaan, äiti tuotiin lapsena Suomeen

Mirkku Kullberg sanoo tulevansa tavanomaisista oloista: isä työskenteli öljyjalostamolla, äiti piti ruokakauppaa. Elämästä puuttuivat kuitenkin isovanhemmat, joita hän ole tuntenut.

Isän vanhemmista Kullbergilla ei ole lainkaan tietoa. Hänen äitinsä taas syntyi Kanadassa, jonne isoäiti jäi, vaikka äiti tuotiin lapsena Suomeen.

”Kuka hänet toi, sitä en tiedä, mutta täällä hän kasvoi isomumminsa luona. Hänen oma äitinsä jäi Kanadaan. En tiedä, miksi niin kävi”, Kullberg kertoo Kotiliedessä.

Kullberg on pohtinut, johtuiko äidin jyrkkyys ja ankaruus siitä, että tämä oli joutunut varttumaan erossa äidistään. Jossain vaiheessa Kullberg kuitenkin sanoo päästäneensä irti ja lakanneensa etsimästä vastauksia, joita ei voinut saada.

Hän on hyväksynyt senkin, että sukupuuhun on jäänyt pysyvästi tyhjiä oksia.

”Olen sanonut monta kertaa siskolleni, että anna olla, se asia meni jo. Vanhempamme veivät kuoltuaan tiedot mennessään.”

Mirkku Kullberg

© Pekka Holmström / Otavamedia

Mirkku Kullberg eli etäsuhteessa jo ennen pandemiaa

Mirkku Kullbergilla on kaksi aikuista tytärtä ensimmäisestä avioliitostaan. Kymmenen vuotta sitten hän avioitui valokuvataiteilija Ola Kolehmaisen kanssa. Aviomies asuu Berliinissä, ja Kullberg on halunnut pysytellä Suomessa jo tytärtensäkin vuoksi.

Tämän vuoksi pariskunta on ollut etäsuhteessa koko avioliittonsa ajan ja tavannut toisiaan joka kolmas viikonloppu. Koronapandemian vuoksi tapaaminen onnistui viime vuonna vain kahdesti, helmikuussa ja juhannuksena.

”Se oli liian pitkä aika ja hirveän outoa”, Kullberg kertoo Kotiliedessä.

Lue myös: Olisiko minusta pomoksi? Naisen esimiesura katkeaa helposti keskijohtoon – Nyt tarvitaan päälliköitä, jotka tulevat toimeen erilaisten ihmisten kanssa

X