Janne Kataja keski-iän kynnyksellä: ”Olen aina näyttänyt itseäni vanhemmalta, joten ehkä nyt alan näyttää enemmän ikäiseltäni”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Janne Kataja on näyttelijä, juontaja, koomikko ja yrittäjä.
Janne Kataja on näyttelijä, juontaja, koomikko ja yrittäjä. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Viihteen monitoimimies Janne Kataja, 39, kärsii testikammosta ja välttelee sen vuoksi viimeiseen asti koekuvaustilanteita. Kahdelle tyttärelleen Kataja on rento isä, joka vihaa riitelyä.

Janne Kataja on viihdealan monitoimimies jo vuosien takaa. Hän tunnustaa yhä pelkäävänsä koetilanteita. Nelikymppisiään Janne Kataja juhlii huhtikuun 5. päivänä.

 ”Olen aina ollut testikammoinen”

”Meidän alamme perustuu pitkälti siihen, että pitää käydä koekuvauksissa esiintymässä. En ole koskaan onnistunut niissä, vaan olen ollut aina tosi heikko.

Ahdistun siitä kun tiedän, että nyt minua testataan. Koe-esiintymiseen liittyy vahvasti toisiin vertaaminen. Aina kun minua ei ole valittu, olen saattanut ajatella, että olen hävinnyt. Työ itsessään on kuitenkin niin lumoavaa ja koukuttavaa, että olen halunnut mennä sitä pelkoa kohti.

Eivät ne koekuvaukset miellyttäviä tilanteita ole ja yritänkin viimeiseen asti kieltäytyä niistä. Kammo testaustilanteisiin on ollut minulla kouluajoista asti minulla.

Olin keskiverto-oppilas, mutta muistan edelleen miten ahdistavia koepäivät olivat. Saatoin jännittää kokeita koko viikon ja potea pahaa oloa.”

Janne Kataja on vilpittömän kiitollinen työstään

”Tunnustan tuntevani vilpitöntä kiitollisuutta siitä, että saan käyttää energiaani työhön mistä tykkään. Teen paljon asioita, joten epäonnistun myös toisinaan. Myös taloudellisia katastrofeja on tullut, mutta en murehdi niitä liikaa.

Ajatukseni ovat aina eteenpäin. Äidin isäni oli samanlainen kuin minä: utelias ja vikkeläsieluinen kaveri. Monessa aktiivinen isoisä kävi kotona usein vain vaihtamassa takkia, ja minussa on sitä samaa vikaa.

Työkiireet menevät usein päällekkäin, enkä silloin ehdi välttämättä kuin käydä kotona vaihtamassa toisen värisen pellenenän. Olen kunnianhimoinen ihminen, mutta minulla ei ole mitään suurempaa visiota siitä, mihin pitäisi tähdätä.

Kyllästyn helposti jos minulla on liian pureskeltu ohjelma. Olen impulsiiviinen ihminen ja asiat tapahtuvat usein nopeasti. Lelukauppakin oli lapsuudenhaaveeni ja se toteutui kahdessa viikossa.”

Isän jalo rakkaus

”Rakastan tyttäriäni. He ovat nyt 9- ja 11-vuotiaita. Isän rakkaus on rakkauden jaloimpia muotoja. Isänä olen enemmän leikkisä kun ankara, mutta olen kyllä voimakastahtoinen hahmo.

Rajat pitää olla ja niistä täytyy pitää kiinni. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kasvattaminen pitää tehdä porkkanalla ennemmin kuin kepillä. Uskon olevani ihan rento faija, ainakin tyttärieni kaverit sanovat niin.

Vihaan ylipäänsä riitelyä. En ole koskaan digannut huutamisesta ja meuhkaamaisesta.
Tytöt ovat luonani Riihimäellä työtilanteeni mukaan. Heidän koulunsa on Espoossa, joten suhaamme sitä väliä.

Rakastan ja arvostan myös veljellistä rakkautta, ystävyyssuhteiden muodostamaa välittämistä.”

”Ehkä nyt alan näyttää enemmän ikäiseltäni”

”Tunnustan täyttäväni pyöreitä, kohta 40 vuotta. En ole ehtinyt oikeastaan edes miettiä sitä vielä. Vastahan tässä oltiin parikymppisiä! Muistan hyvin äitini nelikymppiset. Ajattelin silloin, että äiti oli vanha.

Tänä päivänä 40-vuotiasta ei pidetä välttämättä niin vanhana, vaikka virallisesti ihminen kai on silloin keski-ikäinen. Olen aina näyttänyt itseäni vanhemmalta, joten ehkä nyt alan näyttää enemmän ikäiseltäni.”

Piilohuumoria ja vahvoja mielipiteitä

”Näyttelen Isonapaa uudessa Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen -elokuvassa. Isonapa on sympaattinen ja sydämellinen tyyppi, ja sitä hahmoa oli miellyttävä tehdä.

Söin roolia varten munkkeja ja patukoita aikamoiset määrät ja tein siinä samalla pohjatyöt seuraavaa rooliani varten, joka oli Keihäsmatkat-sarjan Kalevi Keihänen.

Heinähatun luojien, Nopoloiden, kieli ja maailma on vahva ja tunnistettava. Kaikkien hahmojen takana sykkii iso sydän ja tarinoiden tasoista nauttivat lasten lisäksi aikuisetkin. Piilohuumoria ja vahvoja mielipiteitä löytyy niin kuin pitääkin.”

Lue  myös: Matkailufarssi Keihäsmatkat on saanut inspiraationsa Kalevi Keihäsestä ja aidoista matkailumuistoista

Janne Kataja eläytyy 70-luvun seuramatkakeisariksi Kalevi Keihäseksi. Kataja itse luottaa siihen, että lentäminen kehittyy vielä ympäristöystävällisemmäksi ”liitämiseksi”.

Janne Kataja eläytyy 70-luvun seuramatkakeisariksi Kalevi Keihäseksi. Kataja itse luottaa siihen, että lentäminen kehittyy vielä ympäristöystävällisemmäksi ”liitämiseksi”. © Nelonen

”Se, että uskon, ei tee minusta vähemmän tietävää”

”Uskon, että on olemassa yksi korkeampi voima. Usko on rakennettu meidän geneettiseen muistiimme. Maailman äärilaidoilta toiselle on ihmisillä aina ollut samanlainen mekanismi uskoa. Se on ihmisyydessä, ihan niin kuin toivo ja rakkauskin.

Toivo menettää merkityksensä täyttyessään, mutta rakkaus jatkaa kulkuaan kuoleman jälkeenkin. Kaipaus läheisen kuoleman jälkeen säilyy.

Se, että uskon, ei tee minusta vähemmän tietävää. Ei ole myöskään voitu todistaa, että mitään ei ole.

Ennustan, että paluumuutto maalle alkaa Suomessakin. Ihmiset muuttavat kaupungeista takaisin maalle, ihan niin kuin on jo käynyt Keski-Euroopassa. Meillä vain on ollut tapana tulla 10 vuotta trendeissä jäljessä.”

X