”Julkisuus ei suojele masennukselta tai yksinäisyydeltä” – Näyttelijä Tatu Sinisalo kannustaa avoimuuteen

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tatu Sinisalo on lähdössä uuteen nousuun.
Tatu Sinisalo on lähdössä uuteen nousuun. © Sampo Korhonen / Otavamedia
Näyttelijä Tatu Sinisalo selvisi synkästä ajanjaksosta terapian ja ystävien avulla.

Näyttelijä Tatu Sinisalo esiintyi pahiksen roolissa Kalifornian kommando -sarjassa.

Miltä pahiksena olo maistui?

Tosi hyvältä! Olen saanut tehdä nyt vähän erilaisia rooleja mikä on ollut kivaa. Ensimmäinen roolini Apulanta -elokuvassa Toni Wirtasena oli kuitenkin aika kiltti. Kalifornian kommandon ohjaajan Jalmari Helanderin kanssa oli todella inspiroivaa tehdä töitä.

Näyttelet Maailma on tehty meitä varten -musikaalissa, joka perustuu Haloo Helsingin musiikkiin. Millainen roolisi on?

Siinä minulla on yksi päärooleista, vähän pahis sekin. Musikaalissa seurataan muutaman ihmisen tarinaa ja sitä miten ne nivoutuvat yhteen.

Tatu Sinisalo – kuinka rasavilli olit nuorena?

Tein itse asiassa parikin kommandoiskua! Meillä oli kaikenlaisia yhteenottoja naapuruston lasten kanssa. Toisen taloyhtiön lasten kanssa ei leikitty. Asuimme Itä-Helsingissä Myllypurossa.

Viereinen taloyhtiö rakennutti pihojen väliin kanaverkkoaidan, koska he kyllästyivät siihen, että pihojen läpi käveltiin. Me lapset hiivimme sinne yön pimeydessä mustiksi maalattuina, kommandopipot päässä, kuulapyssyt ja ritsat mukana ja nappasimme leikkureilla aidasta palan pois.

Mitä pelkäät?

Yksin jäämisestä varmaan kumpuavat kaikki ihmisen pelot. On ollut ajanjaksoja, jolloin on mennyt tosi huonosti ja minulla on diagnosoitu masennustakin.

Niistä ajoista on selvitty ystävien ja terapian avulla. On tosi hienoa, että moni on näistä asioista aika avoin.

Meidän sukupolven näyttelijöille ei ole enää mikään tabu sanoa, että käy juttelemassa terapeutille. Julkisuus ei suojele ihmistä masennukselta tai yksinäisyydeltä ja minusta on hirveän tärkeää puhua niistä ääneen.

Milloin sinulla viimeksi oli aallonpohjavaihe?

Apulanta-leffan jälkeen kun erosin myös ensimmäisestä tyttöystävästäni, joka oli myös ensirakkauteni. Samoihin aikoihin isoäitini sairaus paheni. Siinä kohtaa tuli aikamoinen tipahdus. Nyt olen lähdössä uuteen nousuun.

Olen alkanut käyttää melatoniinia, viimeisen vuoden aikana olen tajunnut miten tärkeä juttu uni ihmiselle onkaan.

Uskotko, että jokaiselle ihmiselle on olemassa ”se oikea”?

Uskon, että on olemassa useita oikeita. Kyse on siitä kuinka elämä vie: montako heistä tapaa ja missä vaiheessa elämää. Jälkikäteen olen pohtinut, että joku ihminen olisi saattanut olla myöhemmässä elämänvaiheessa juuri se oikea.

Lue myös: Vesa-Matti Loiri oli luonnonlahjakkuus kaikessa, mihin hän ryhtyi – Silti miehen mielessä soivat usein myös synkät sävelet

X