Kirjailija Kjell Westö jumppaa muistia soittamalla: ”Musiikissa on jotain samaa kuin romaanin kirjoittamisessa”

Kirjailija Kjell Westö on hyvämuistinen nippelitietäjä, arjessa hän on kuitenkin huolimaton. Auki unohtunut hana on aiheutti hänelle aikanaan kalliin remontin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kirjailija Kjell Westö on hyvämuistinen nippelitietäjä, arjessa hän on kuitenkin huolimaton. Auki unohtunut hana on aiheutti hänelle aikanaan kalliin remontin.
Teksti: Kotilääkäri

Minua pidetään hyvämuistisena, mutta olen sillä tavoin huolimaton, että olen aina myöhässä. Harvoin kuitenkaan unohdan menoja, vaikka periaatteessa kaikki on vain päässäni. Onhan se tulella leikkimistä, että varastoin menot vain muistiini.

Moni on ihmetellyt miten pärjään, ja erehdyksiä onkin tapahtunut. Kerran havahduin siihen, että olin samana maaliskuun iltana luvannut olla Malmössä, Boråsissa ja Martinlaaksossa. Siinä oli selvittelemistä.

Uudet kappaleet kehittävät muistia

Musiikin sanotaan olevan parasta mahdollista jumppaa. Kun soitan, uusien kappaleiden painaminen mieleen on yksi tapa harjoituttaa muistia.

Opin muistamaan uudet biisit nopeasti, vaikka tekniseen opetteluun kuluukin aikaa. Olen viimeiset kymmenen vuotta soittanut kahdessa coverbändissä. Yhteensä niillä on ollut ohjelmistossa noin 150 biisiä. Onhan siinä muistamista.

Musiikissa on jotain samaa kuin romaanin kirjoittamisessa. Kun on vuosikausia päntännyt, asiat alkavat yhdistyä toisiinsa salakavalasti. Yhtäkkiä huomaan, että pystyn kirjoittamalla luomaan koossa pysyvän maailman.

Luen romaaneja varten lähdekirjallisuutta, mutta en pysty kirjoittamaan niin, että lähdekirjallisuus on auki pöydällä. Se pitää olla sisäistetty.

Hetki ennen nukahtamista aivoissa tapahtuu usein jänniä asioita. Kun nuorena sain idean siinä tilassa, ajattelin, että muistan sen aamulla. Aamulla muistin vain, että minulla oli nukahtaessa hyvä ajatus. Nykyisin kirjoitan ideat aina heti ylös.

”En viihdy käytännön maailmassa”

Opiskellessa sain hyviä numeroita, koska muistin, mitä olin lukenut. Arjen askareissa olen huolimaton. En viihdy käytännön maailmassa ja se valitettavasti heijastuu suorituksiin. Nuorena jätin vuokra-asunnon hanan auki, kun lähdin töihin. Siitä tuli kallis remontti.

Olen hyvä nippelitiedossa. Olen joskus sarkastisesti ajatellut, että minulla on vanhoja urheilutuloksia sillä paikalla, missä viisailla ihmisillä on maailmankatsomuksensa.

Juttu julkaistu ensi kerran Kotilääkärin numerossa 7/2021.

Lue myös: Auttaako ravintolisä muistia?

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X