Hasse Walli, 75, on itse oppinut kitaravirtuoosi: ”Olin nälkäinen – minun on aina pitänyt opetella uutta”

Muusikko Hasse Walli löysi musiikillisen yliopistonsa Senegalista. Henkinen vire puskee itseoppinutta virtuoosia yhä keikoille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Muusikko Hasse Walli kiittää henkistä vireyttään siitä, että on toipunut vastoinkäymisistä nopeasti. >

Muusikko Hasse Walli löysi musiikillisen yliopistonsa Senegalista. Henkinen vire puskee itseoppinutta virtuoosia yhä keikoille.
Teksti: Lotta Ehrnrooth

Seitsemänkymmentäviisivuotta. Se on muusikko Hasse Wallin, 75, mielestä hätkähdyttävä ja maaginen luku.

Jo 1960-luvun alussa alkanut kuluttava keikkaelämä lukemattomine kilometreineen tien päällä altisti onnettomuuksille, joita hänelle on osunutkin useita. Hasse Walli ei nuorempana ajatellut selviytyvänsä näin vanhaksi.

Tänä päivänä kitaravirtuoosi nauttii edelleen musiikin esittämisestä.

Suomen nimekkäimpiä muusikoita

Lahjakkuuden ja ahkeruuden ohella uteliaisuus ja into oppia uutta auttoivat Hasse Wallia nousemaan Suomen nimekkäimpien muusikoiden joukkoon.

”Olin nälkäinen. En ollut niitä muusikoita, jotka löytävät tyylinsä ja jäävät siihen. Minun on aina pitänyt opetella uutta”, hän toteaa.

Henkinen vireys on hänen mielestään auttanut myös fyysisessä kuntoutumisessa silloin, kun tien päällä on pelti kolissut.

Töölöläiseen muusikkoperheeseen syntynyt Walli oppi soittamaan rumpuja alle kymmenvuotiaana ja kitaraa heti seuraavaksi. Innostunut nuori mies tiesi heti, että musiikista tulisi hänelle leipä ja koko elämä.

”Minulla oli onni päästä jo varhain soittamaan huippujen kanssa”

Hasse Walli aloitti oikeaan aikaan. Sodan jälkeen syntyneet suuret ikäluokat tarkoittivat suurta yleisöä: nuoria, jotka janosivat uutta. Itseoppinut virtuoosi ei tarvinnut muodollista koulutusta. Walli soitti Pepe Willbergin kanssa The Islanders’issa koulujen juhlissa. Tunnelma oli korkealla, kun esiintyjät ja yleisö olivat samanikäisiä.

The Islandersia seurasivat muun muassa The Nameless, The Typhoons, Jormas, Blues Section ja Piirpauke.

Walli soitti myös ensimmäisessä Ruisrockissa vuonna 1970.

”Minulla oli onni päästä jo varhain soittamaan huippujen kanssa. Mutta mikään ei tullut ilman kovaa työtä.”

”Senegal oli minun musiikillinen yliopistoni”

Erityisen iloinen Hasse Walli on siitä, että hän uskalsi 1980-luvun alussa ottaa askeleen tuntemattomaan: lähteä ”äärimmäisen kiehtovan” musiikin pariin Senegaliin. Hän opetteli Dakarissa uuden tavan soittaa ja perusti Asamaan-yhtyeen, jonka kanssa hän kiersi Suomeakin. Maailmanmusiikki innosti ihmisiä.

”Leijailin niin taivaissa päästessäni improvisoimaan ja oppimaan aivan uutta. Senegal oli minun musiikillinen yliopistoni.”

Asamaan tarkoittaa Senegalissa puhutulla wolofin kielelllä taivasta, ja Walli oppi yli 20 Senegalin-vuotensa aikana kielen niin hyvin, että saattoi toimia myöhemmin tulkkinakin.

Walli esiintyi Asamaan-yhtyeensä lisäksi nimekkäiden kansainvälisten artistien rinnalla. Hän mainitsee esimerkiksi Youssou N’Dourin, Omar Penen ja Baobab-yhtyeen.

Tänä talvena Hasse Walli on ”natissut liitoksissaan”, kun ei ole koronarajoitusten vuoksi pitkään aikaan päässyt Senegaliin soittamaan.

Wallin ammatilliset haaveet toteutuivat. Löytyikö suuri rakkaus? Sitä Hasse Walli ei halua kommentoida. Mutta Senegalissa on edelleen paljon rakkaita ystäviä.

Nostalgia löytää yleisönsä

Suomen suurille ikäluokille on tarjottu mahdollisuutta palata nuoruutensa sukupolvikokemukseen. Hasse Wallikin on käynyt esiintymässä vuonna 1992 perustetun, suomalaisen rockin ja popin perinteitä vaalivan Back to the Sixties -yhdistyksen tapahtumissa. Walli on soittanut sekä entisten kokoonpanojensa (The Islandersin, Blues Sectionin ja Jormasin) kanssa että Dannyn rinnalla. Nostalgia on löytänyt yleisönsä loppuunmyydyissä konserteissa.

Omat levynsä tuottava Walli on joutunut seuraamaan, kuinka vuosituhannen vaihteessa musiikintuotanto keskittyi Suomessa. Ylikansalliset levy-yhtiöjätit nielaisivat pienet suomalaiset yhtiöt. Sen myötä myös tapa koota radioasemien soittolistoja muuttui Yleisradiossakin, jonka pitäisi Wallin mukaan tarjota omaperäisiä, monipuolisia vaihtoehtoja.

Tämä vääristymä kismittää yhä oman tiensä kulkijaa, vaikka keikoilla onkin yleisöä.

Mutta Hasse Wallin katse on jo tulevissa tahdeissa. Dakarissa odottavat uudet yhteistyökumppanit. Ja jos kaikki menee kuten pitää, Walli konsertoi jälleen ensi talvena Senegalin auringon alla.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 3/2023.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

Plussaa:

”Se, että olen yhä hengissä ja saan harjoittaa ammattiani.”

Miinusta:

”Terveys on mikä on, mutta yritän olla rasittamatta itseäni liikaa.”

<span class="typography__copyright">© Tommi Tuomi</span>

© Tommi Tuomi

X