Kolmen lapsen äiti Marja Hintikka pohtii tulevaisuuttaan: ”Pelkään kyynistymistä ja katkeroitumista – silloin ihminen ei näe elämän kauneutta ja hyvyyttä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Marja Hintikka paljastaa, että esikoisen kouluun lähtö ensi vuonna tulee olemaan iso muutos arjessa.
Marja Hintikka myöntää, että esikoisen kouluun lähtö ensi vuonna tulee olemaan iso muutos arjessa. © Mirva Kakko / OM-arkisto
Juontaja Marja Hintikka, 41, myöntää oman identiteetin olevan murroksessa, kun perheen esikoinen aloittaa koulunkäynnin. Kyynistymistä karsastava Hintikka korostaa keskeneräisyyden hienoutta.

Marja Hintikka kertoo avoimesti Seuran Tunnustan ja ennustan -juttusarjassa asioita elämästään sekä pohtii tulevaisuuttaan.

Marja Hintikka rakastaa aikuisuutta: ”Olen tyytyväisempi nyt kuin parikymppisenä”

”Rakastan elämänkokemusta, joka karttuu vuosi vuodelta. Minusta tuntuu, että olen paljon onnellisempi ja tyytyväisempi nyt kuin parikymppisenä.

Rakastan aikuisuutta! Minulla oli tosi hurja turbulenssi, kun etsin itseäni ja omaa identiteettiäni nuorempana. Psykologian saralla arvostamani Karl Jung sanoi, että elämä alkaa nelikymppisenä. Siihen asti kaikki on vain tutkimusta ja ikään kun tiedon keruuta. Allekirjoitan sen ajatuksen täysin.

Elämään kuuluu etsiminen ja tuskailu, rakkauden ja onnistumisten hakeminen. Kun sen jälkeen pääsee asioiden kanssa sinuiksi, on kaikki kirkkaampaa.

Oma etsikkoaikani oli 20–30 -vuotiaana. Silloin ei tarvitsekaan vielä tietää mitä elämältään haluaa, vaan pitää mennä, kokeilla ja sekoilla. 38-vuotiaana aloin miettiä, miten hienoa elämä on. Tajusin, että peruselämä riittää ja aloin arvostaa elämää itsessään. Ihmisissä mielenkiintoisinta on keskeneräisyys.”

Mitä pelkäät, Marja Hintikka?

”Pelkään kyynistymistä ja katkeroitumista. Silloin ihminen ei näe elämän kauneutta ja hyvyyttä. Haluan oppia sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat joskus rämpineet eteenpäin, mutta uskovat yhä hyvään. Siinä on mielestäni jotain olennaista.

Kukaan ei voi välttyä elämän kolhuilta, mutta tärkeintä onkin palata hetkellisestä katkeruudesta takaisin valoon. Uskon, että viimeisillä hetkillään ihminen ymmärtää elämän olleen lahja.

Aina jos minusta tuntuu, että olen vanhempana ihan epäonnistunut, niin alan miettiä maailman mittakaavassa asiaa. Lapsillani on vaatteet, ruokaa ja heitä rakastetaan: se on jo maailman mittakaavassa ihan hurja saavutus.

Toivon, että osaisin aina nauttia hetkistä silloin kun ne ovat, en vasta kiikkustuolissa.”

”Ensimmäinen vuosi seitsemään vuoteen, kun en ole raskaana tai imetä”

”Tunnustan, että esikoisen kouluun lähtö ensi vuonna on meillä iso muutos arjessa. Nytkö hän jo kasvoi? Muistelen valokuvaa, jossa sylissäni oleva poika on vasta maitopurkin kokoinen. Hän oli niin pieni!

Oma identiteettini on murroksessa, kun syli pikkuhiljaa tyhjenee ja lapsista kasvaa entistä omatoimisimpia. Vuosi 2020 on ensimmäinen kokonainen vuosi seitsemään vuoteen, kun en ole raskaana tai imetä. Kehoni ei palvele enää ketään muuta kuin minua, ja se tuntuu oudolta.

Olen keholleni tosi kiitollinen niistä seitsemästä vuodesta. Se on kestänyt hyvin. Täytän seuraavaksi 42 vuotta ja minulla on vahva tunne siitä, että perhe on kasassa.”

”Anteeksipyytäminen on vaikeaa, mutta se joka pyytää, on vahva”

”Myönnän, että huudan joskus lapsilleni ja siitä tulee helposti huono omatunto. Olen aika temperamenttinen ja niin ovat lapsemmekin. Pukemishetket nostavat stressitasoni tappiin, mutta tiedän, ettei kukaan mene niistä tilanteista rikki ja maailmaan mahtuu möykkää.

Pyydän kuitenkin aina anteeksi. Sitä menneet sukupolvet eivät ehkä ole tehneet yhtä helposti. Anteeksipyytäminen on vaikeaa, mutta se joka pyytää, on vahva. Anteeksipyytäminen vapauttaa ja antaa mahdollisuuden rakentaa jotain uutta.

Olen aiemmin ollut vähän pitkävihaisempi. Lasten myötä olen oppinut päästämään vihasta irti. Kotona selvitämme asiat aina puhumalla.”

Marja Hintikka ihailee Lenita Airistoa

Vuosi 2020 tuo Marja Hintikan elämään jännittäviä asioita.

Vuosi 2020 tuo Marja Hintikan elämään jännittäviä asioita. © Numi Nummelin / MTV

”Ihailen Lenita Airistoa. Hän on ollut aina kannustava ja tukenut toisia naisia. Lenita haluaa nähdä ihmisten nousevan siivilleen. Hän ei tuijota omaa napaansa, vaan haluaa jakaa viisauttaan.

Lenita on tehnyt valtavan työn naisten aseman eteen työelämässä. Hän ollut tienraivaajan roolissa kaiken maailman tytöttelyn ja väheksynnän keskellä. Lenitan on pitänyt olla vahva, tiukka ja kova. Monesta ei olisi ollut siihen. Hän on ollut tietynlainen esitaistelija omalla alallani ja painottanut sitä, että tieto on valtaa. Se kenellä on fakta hallussa, pärjää.

Puhuimme tästä hänen kanssaan uudessa Villa Hintikka -ohjelmassanikin. Lenita korostaa myös nukkumisen tärkeyttä ja siinä on haastetta itselläni.”

”Elämä on juhla”

”Ennustan, että hurahdan entistä enemmän tanssiharrastukseen. Olen aika pohdiskeleva ja analyyttinen tyyppi, joten kaipaan iloista ja kepeää tekemistä. Tanssilla pääsen kiinni sisäisen lapsen iloon.

Olen harrastanut joogaa ja mindfulnessiakin, joissa mennään aika syvälle mieleen. Juuri nyt haluan tanssia mieluummin kuin hiljentyä. Juhliminen on ollut viime aikoina aika vähissä, joten ehkä tanssin tuoma riemu liittyy siihenkin. Elämä on juhla ja sitä pitää juhlia.”

Lue myös: Marja Hintikan älyttömän helppo somevinkki – tätä neuvoa noudattavat huippu-urheilijatkin

X