Kotiliesi: Arja Paananen on Venäjän trollien kohteena, mutta ei pelkää turvallisuutensa puolesta: ”Trollit pyrkivät saamaan aikaan tunnereaktion”

Viimeisellä juttukeikallaan Venäjällä Arja Paananen todisti, kun äidit ja vaimot hyvästelivät sotaan pakotetut nuorukaiset.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Arja Paananen haluaisi vielä työskennellä Venäjällä, mutta tietää ettei sen aika ole nyt.

Viimeisellä juttukeikallaan Venäjällä Arja Paananen todisti, kun äidit ja vaimot hyvästelivät sotaan pakotetut nuorukaiset.
Teksti:
Anni Niittylahti

Ilta-Sanomien Venäjään erikoistunut toimittaja Arja Paananen palkittiin maaliskuussa vuoden journalistin tittelillä. Kotilieden haastattelussa Arja kertoo, kuinka on päätynyt uutisoimaan Venäjästä jo kolmen vuosikymmenen ajan.

Kiinnostus venäjän kieleen alkoi lukioiässä, ja hän meni opiskelemaan sitä yliopistoon. Samalla Arja teki juttuja Viitasaaren seutuun ja Keskisuomalaiseen.

Arja mukaan hän ei vielä tuolloin vielä tiennyt, mihin nämä kaksi mielenkiinnonkohdetta johtaisivat.

”Siihen aikaan Moskovan-kirjeenvaihtajat olivat vanhoja kunnianarvoisia herroja, jotka antoivat virallisia raportteja. Ei tullut mieleenkään, että voisin mennä itse tekemään sitä työtä”, Arja Paananen toteaa.

Yliopiston kieliharjoittelun seurauksena hän jäi asumaan Venäjälle kolmeksi vuodeksi, ja palasi asumaan maahan useaan eri otteeseen päädyttyään toimittajaksi. Hän on uransa aikana raportoinut lukijoilleen neuvostovallan päättymisestä.

Venäjän tuntevat toimittajat vähenevät

Arja Paananen kertoo Kotilieden haastattelussa olevansa huolissaan siitä, että Venäjään erikoistuneiden toimittajien määrä pienenee samalla kun kielen osaaminen vähenee.

”Jos meiltä katoaa Venäjän osaaminen, jos emme osaa kieltä ja tunne kulttuuria, saatamme ottaa venäläisten lausunnot turhan kirjaimellisesti tai toisaalta vähätellä asioita, jotka pitäisi ottaa tosissaan”, hän sanoo.

Ylellä ja Helsingin Sanomilla on vielä kirjeenvaihtajat Venäjällä. Arja itse ei ole saanut maahan enää työlupaa. Toistaiseksi viimeisellä työkeikallaan hän kävi puoli vuotta Venäjän hyökkäyssodan alettua. Toimittaja todisti, kuinka äidit ja vaimot hyvästelivät sotaan pakotettuja nuoria miehiä.

Lue myös: Suomen Pietarin-pääkonsulaatti sulki ovensa − Toimittaja Hilkka Hyrkölle konsulaatti toimi juuri hajonneessa Neuvostoliitossa turvan tuojana

Trolleihin ei saa reagoida

Arja Paananen muistuttaa, että venäläiset ja maan hallinto on pidettävä erillään toisistaan. Hän jaksaa hämmästellä Venäjän taitavaa propagandaa. Sitä pitkään seurattuaan, hän on oppinut tunnistamaan kaavoja ja ennustamaan, mitä niistä seuraa.

Suorasanaisista ja kriittisistä jutuistaan huolimatta toimittaja ei ole pelännyt turvallisuutensa vuoksi.

Arja on saanut trollit kimppuunsa, jotka kertovat hänen olevan Suomen johtava russofobi, Venäjällä pelottelija ja natsilutka. On myös toivottu, että Arja sairastuisi syöpään, mutta hän ei provosoidu trolleista.

”Trollit pyrkivät saamaan aikaan tunnereaktion, jotta vastaisin törkeästi tai sarkastisesti. Sitten he voisivat nostaa Venäjän mediaan juttuja: näin suomalainen toimittaja käyttäytyy.”

Arja ei kommentoinut mitään, kun venäjänkielisessä sosiaalisessa mediassa väitettiin hänen kannustavan suomalaisia murhaamaan venäläisiä. Hän uskoo iltapäivälehdissä työskentelyn opettaneen kestämään vihaa ja mollausta, sillä niiden toimittajia on aina arvosteltu.

”Ajattelen, että trollaus ilmiönä on paljon suurempi järkytys perinteisten sanomalehtien toimittajille”, hän sanoo Kotiliedelle.

Arja Paananen
Arja Paananen ei jäänyt kotitilalle, kuten suku oletti, vaan opiskeli itsensä kansainvälisen uutistyön keskiöön Venäjän-asiantuntijana. © Pekka Nieminen / Otavamedia

Lue myös: Itämaan osaaja Arja Paanasen mukaan Venäjällä ollaan matkalla neuvostoaikaiseen suuntaan: ”Tietynlainen ilmiantamisen ja ilmitulemisen pelko siellä on jo nyt”

X