Anna-lehti: Maria Ylipää ei tingi hyvinvoinnistaan: ”Enää en jaksa sellaista stressitilaa, jossa elin monta, monta vuotta”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Näyttelijä Maria Ylipää
Näyttelijä Maria Ylipää © Niclas Mäkelä/Otavamedia
Näyttelijä-laulaja Maria Ylipään alkuvuoden työpäivät kuluivat tv-sarja Koskisen kuvauksissa Tampereella. Syksyllä Maria oli Aallonmurtajan kolmannen kauden kuvauksissa ja kulki ympäri Suomea.

Työ oli oli pitkään Maria Ylipään ykkösprioriteetti. Työn merkitys on edelleen suuri, etenkin tasapainottavana tekijänä.

”Tasapainon tunne elämässäni syntyy mielekkyydestä. Kun saan töissä toteuttaa itseäni,
pystyn kotona olemaan läsnä perheelleni”, Maria Ylipää kertoo Anna-lehdessä.

Maria on tarkkaillut hyvinvointiaan viimeisen vuoden aikana. Hän on tietoisesti etsinyt tasapainoa sen suhteen, että pystyy ottamaan vastaan mielekkäitä, haastavia töitä ja silti olemaan kuormittamatta itseään liikaa.

”Enää en jaksa sellaista stressitilaa, jossa elin monta, monta vuotta.”

”Jos saan kropan rauhalliseksi, mieli seuraa perässä”

Pienenä Maria Ylipää kärsi siitä, että hänen oli pakko tehdä kaikkea, vaikka häntä pelotti. Omassa kasvatuksessaan hän ei halua pakottaa lapsiaan menemään harrastukseen, joka tuntuu ikävältä tai pelottavalta.

”Annan lapsilleni nyt sen, mitä olisin pienenä tarvinnut. Rohkaisen heitä, mutta en pakota.”

Näyttelijän ja laulajan töissään Maria joutuu käsittelemään vaikeita tuntemuksia aikuisenakin. Hän on oppinut havainnoimaan kehonsa reaktioita ja huomannut sen tärkeyden.

”Liika sosiaalisuus kuormittaa minua ja esimerkiksi uuteen työryhmään tutustuminen jännittää. Useimmiten reagoin jännitykseen vatsallani.”

Mariaa auttaa tilanteen hyväksyminen ja tiedostaminen. Jännitys on osa esiintyjän työtä; epävarmuudesta ja häpeästä on päästävä yli.

Maria on oppinut käsittelemään vaikeita tuntemuksia fyysisten harjoitteiden, kuten hengitysharjoitusten ja joogan avulla. Hän avaa ääntään vasta kropan lämmittelyn jälkeen.

”Jos saan kropan rauhalliseksi, mieli seuraa perässä.”

”Pysähtyminen ja kuunteleminen ovat tehneet hyvää”

Pandemiavuoden pysähtymisen pakko on poikkeuksellinen, koska siihen ei liity loppuunpalamista. Maria Ylipää näkee vallitsevassa tilanteessa paljon positiivisia puolia. Hän on pohtinut, ettei ehkä enää halua tehdä niin paljon kaikkea kuin ennen.

”On ihanaa havaita levollisuutta omassa itsessään. Turhan karsiminen elämästä tuo tilaa jollekin uudelle, kuten luovuudelle”, Maria kertoo.

Kuluuneen vuoden aikana Maria on ulkoillut paljon perheensä kanssa. He myös kokoontuvat koko perheen voimin radion ääreen kuuntelemaan DJ Bunuelin kolmituntista Lux-ohjelmaa Yle Radio Vegalta.

”Yleensä aina on kaikenlaisia ruutuja kiinnostelemassa, mutta nyt koronaaikana olemme löytäneet radion. Pysähtyminen ja kuunteleminen ovat tehneet hyvää”, Maria Ylipää  sanoo.

Lue lisää Anna-lehdestä. Maria Ylipää kertoo lehdessä jännitystä helpottavasta rutiinistaan. Hän kertoo myös, kuinka rauhoittelee tytärtään mielikuvaharjoitteen avulla.

Lue myös: Näyttelijä Maria Ylipää nauttii äitiydestä ja seuraa uteliaana, minkälaisia persoonia omista lapsista kasvaakaan: ”Kyllä se on myös niin päin, että lapseni kasvattavat minua”

Lue myös: Maria Ylipää: ”Olen kuvitellut olevani supernainen”

X