Martti Suosalo haaveilee omasta kiertävästä teatterista: ”Työnimi on Sirkus Suosalo – nyt kerään uudestaan rahaa telttaa varten”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Martti Suosalo istuu kalliolla.
Korona vei näyttelijä Martti Suosalon säästöt. © Heidi Piiroinen / Wsoy
Näyttelijä Martti Suosalo haluaa perustaa kiertävän teatterin, joka toimii sirkusteltassa. Hän on jo teltan ostoaikeissa.

Martti Suosalo, 59, paiskii töitä, kunnes tulee heinäkuu ja alkaa loma. Silloin hän aikoo olla jouten saaristossa ja purjehtia kansanveneellään.

Missä aiot lomailla?

”Lähden mökille Turun saaristoon ja aion olla jouten ja ehkä tehdä vähän puutöitä. Lueskelen, mutta vain ohuita kirjoja. Luen niin paljon työni puolesta, että en jaksa lomalla lukea yhtä hartaasti.

Olen myös hidas lukija. Aion myös purjehtia ja saunoa.”

Haaveilet omasta teatterista. Millainen se olisi?

”Olen jo pitkään suunnitellut perustavani kiertävän teatterin, jonka työnimi on Sirkus Suosalo. Teat­teri toimisi sirkusteltassa, ja olin jo muutama vuosi sitten ostamassa sirkusteltan, mutta sitten tuli korona, joka vei säästöni.

Nyt kerään uudestaan rahaa telttaa varten. Olen aina pitänyt matkustamisesta ja rakentamisesta. Me näyttelijät pystyttäisimme ja purkaisimme teltan, ja samalla saisimme hyötyliikuntaakin. Aluksi teatterissani esitettäisiin komediaa.”

Sinulla on kolme lasta, ja kuopuksesi täyttää pian 17 vuotta. Pelkäätkö tyhjää pesää?

”En ollenkaan, koska eiväthän lapset katoa elämästäni mihinkään, vaikka he muuttavat pois. Lapset ovat rennompia, kun he eivät enää asu kotona eivätkä joudu alistumaan meidän mielivaltaamme.”

Lue myös: Virpi Suutarin ja Martti Suosalon kohtaaminen johti pitkään liittoon ja kolmeen lapseen: ”Toista ei saa pitää itsestäänselvyytenä”

Virpi Suutarilla ja Martti Suosalolla on samanlainen käsitys moraalista. ”Alvar osti itselleen hyvää omatuntoa kehottamalla Ainoa miesseikkailuihin. Aika oli toinen, 20-luku oli ikäänkuin esi-60-luku, mutta me emme sallisi vastaavia vapauksia toisillemme”, Virpi sanoo.

Virpi Suutarilla ja Martti Suosalolla on samanlainen käsitys moraalista. ”Alvar osti itselleen hyvää omatuntoa kehottamalla Ainoa miesseikkailuihin. Aika oli toinen, 20-luku oli ikäänkuin esi-60-luku, mutta me emme sallisi vastaavia vapauksia toisillemme”, Virpi sanoo. © Tommi Tuomi/Otavamedia

Olet kotoisin Oulusta. Millainen ihminen on oululainen?

”Oululainen ei ole hurmaantuja vaan lämpenee uusille asioille ja ihmisille hitaasti. Mutta kun oululainen ottaa jonkun omakseen, hän ei hevin hylkää.”

Johanna Venho kirjoitti elämäkertasi Martti Suosalon tähänastinen elämä, joka ilmestyi huhtikuussa. Saammeko sille jatko-osan?

”Kun on juuri saatu valmiiksi kirja, niin on vaikea ajatella uutta. Toisaalta sanon kirjassakin, että olen aikamoinen takinkääntäjä. Muutan mieltäni viisi kertaa päivässä.”

Lue myös: Miten Martti Suosalo opettelee repliikkinsä, kun monologissa on jopa 40 liuskaa tekstiä? ”En pysty samalla tarmolla opettelemaan arkea”

X