Matti Nykäsen taustalla hääräsi värikäs joukko - tällaisia olivat mäkihyppääjän managerit

Matti Nykäsen managerina on toiminut tunnettuja nimiä Keke Rosbergista Carl Danhammeriin. Kukaan ei ole kuitenkaan täysin onnistunut valjastamaan Nykästä rahantekoon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Keijo ”Keke” Rosberg visioi 1980-luvulla mäkihyppyyn samankaltai-sia talleja kuin autourheilussa ja ammatti-nyrkkeilyssä oli jo tuolloin.

Matti Nykäsen managerina on toiminut tunnettuja nimiä Keke Rosbergista Carl Danhammeriin. Kukaan ei ole kuitenkaan täysin onnistunut valjastamaan Nykästä rahantekoon.
Teksti: Jukka Vuorio

Keke Rosbergilla oli idea.

Formula 1 -sarjan vuoden 1982 maailmanmestari teki kilpauransa jälkeen uraa kansainvälisen urheilujohtamisen parissa. Rosberg halusi luoda mäkihypyn maailmancupista sarjan, jossa mäkihyppääjät olisivat edustaneet kansainvälisiä talleja eivätkä omia kotimaitaan.

Näin maailmancupissa olisi alkanut liikkua enemmän rahaa, josta hyppääjätkin olisivat saaneet osansa.

Calgaryn olympialaisten kolminkertainen kultamitalisti Matti Nykänen oli Rosbergin bisnesideaan sopiva yhteistyökumppani.

Idea kuivui kuitenkin kokoon, kun Kansainvälinen hiihtoliitto FIS jäsenjärjestöineen ei hyväksynyt uutta kilpailumallia.

Tuolloin monet eurooppalaiset yritykset olivat kiinnostuneita Nykäsestä mainoskasvona. Nykänen jätti kuitenkin ilmestymättä moniin Rosbergin järjestämiin yritystapaamisiin.

Nykäsen mielestä mäkihyppääjän tehtävä oli harjoitella ja kilpailla, ei istua palavereissa pukumiesten kanssa. Rosberg luopui suojatistaan keväällä 1989, vajaan vuoden yhteistoiminnan päätteeksi.

Jokaisella Matti Nykäsen managerilla on ollut suuria ajatuksia mäkikotkan kaupallistamisesta. Lopputuloksena on ollut miljoonasopimusten sijaan paljon hämmästyttäviä käänteitä.

Tärkein luottomies

Keke Rosbergin jälkeen Nykänen otti yhteyttä entiseen mäkihyppääjään, tuolloin Rettigin aluemyyntipäällikkönä toimineeseen Antero Vertoon. He olivat tutustuneet mäkihyppykuvioissa jo Matin ollessa 15-vuotias.

Vertolla oli hyvä maine. Eikä kestänyt kauaa, kun Nykäsellä oli sponsorisopimukset Luhdan, Lihaliike Heinosen, Mallasjuoman ja Maan Auton kanssa.

”Matilla on ollut monenlaisia managereita. Mutta minä ja Keke Rosberg olemme ne, jotka eniten saivat aikaiseksi Matin hyväksi, ja olisimme saaneet hänelle vielä kovempaakin tiliä, jos Matti olisi ottanut sponsoriasiat tosissaan ja tehnyt sitä pitkäjänteisesti”, Verto sanoo puhelimessa kotonaan Lahdessa.

Verto toimi Nykäsen edunvalvojana useaan eri otteeseen. Vähän Calgaryn olympialaisten jälkeen Nykänen perheineen jopa muutti asumaan Vertojen luokse.

”Elettiin vuotta 1991, kun meillä yhtenä iltana soi puhelin. Soittaja oli Irwin Goodman. Hän kysyi, voisiko Matti ajatella levyttävänsä hänen kanssaan dueton. Ei siitä ideasta lopulta levyä syntynyt, mutta siitä varmaankin sai alkunsa ajatus ryhtyä levylaulajaksi, vaikka Matti ensin siihen suhtautuikin hyvin epäileväisesti”, Verto kertoo.

Verto on edelleen tiiviisti tekemisissä Nykäsen kanssa.

”Olen ollut Matin luottomies numero yksi, ja olen sitä edelleen”, Verto sanoo.

”Me soittelemme viikoittain, ja juuri viimeksi lupasin auttaa häntä valmentautumaan Sotshin olympialaisten esihyppääjäksi. Matti toivoisi kovasti pääsevänsä sinne.”

Matti Nykänen

Matti Nykäsen markkina-arvo oli kova jo vuonna 1985. Fanit tungeksivat auton ympä-rillä Seefeldin MM-kisoissa. © SEPPO LOUHI / SKOY

Maick Sierra

Nykäsen kaikista managereista ehkä uskomattomin henkilöhahmo oli Maick Sierra -nimeä käyttänyt Mikko Senilä. Häneen perustuu myös Matti-elokuvan hahmo Nick Nevada.

Maick Sierra työskenteli Jyväskylässä lentokenttämiehenä mutta esittäytyi mielellään lentokapteeniksi. Siihen Sierralla ei ollut minkäänlaista koulutusta – kuten ei managerina toimimiseenkaan.

Sierra toimi Nykäsen managerina useaan otteeseen 1980-luvulta alkaen.

”Ei sillä Sierralla ollut mitään käsitystä esimerkiksi sponsorisopimusten laadinnasta. Ei mitään. Hän järjesteli Matille ja itselleen vain juhlia juhlien perään”, Antero Verto sanoo.

Verto lisää myös, että Matti ei haluaisi laisinkaan tulla mainituksi samoissa lehtijutuissa Sierran kanssa.

Showmieheksi

Kun Nykäsestä oli muusikko Jussi Niemen avulla leivottu levylaulaja vuonna 1992, astui manageriksi laulajia ennenkin luotsannut Urpo Illikainen.

Matti Nykänen Show tienasi keikkapalkkioina markoissa mitattuna useamman miljoonan, mutta Nykäselle rahoista päätyi vain pieni siivu. Noihin aikoihin Nykänen myös jakoi maksullisella puhelinlinjalla parisuhdevinkkejä.

Vuonna 1993 ilmestynyt Nykäsen toinen levy Samurai myi huonosti ja Nykänen alkoi viihtyä entistä enemmän alkoholin parissa. Illikaisen tilalle ilmestyi asioita hoitelemaan vanha tuttu – Maick Sierra.

Yhteensä noin kahdeksan vuotta kestäneen epämääräisen ystävyys- ja managerointisuhteen lopuksi Nykänen löi Sierran nenäluun murskaksi.

Ilta-Sanomien haastattelussa Nykänen myönsi lyönnin ja uhkasi lyödä vielä uudelleenkin, jos Sierra tulisi vastaan. Syynä oli vuosia jatkunut huono managerointi ja taloudenhoito.

Petteri Jussila

Traagisesti menehtynyt yrittäjä Petteri Jussila toimi Matti Nykäsen managerina 2000-luvun alussa. Jussilaa tarvittiin usein myös Nykäsen tulkiksi. © JUKKA KUUSISTO / KUVA-ARKISTO

Parhaat ystävät

Nykyään kyläkauppias Vesa Keskisen ystävänä ja tämän naisasioista neuvottelevana puhemiehenä tunnettu liikemies Carl Danhammer tutustui Matti Nykäseen 1990-luvun loppupuolella.

Aivan uudelle tasolle managerointi meni, kun ternimaitokauppiaana tunnetuksi tullut ja nyt jo edesmennyt monialayrittäjä Petteri Jussila yhdisti voimansa Danhammerin ja Nykäsen kanssa 2000-luvun alussa.

Miehet solmivat sopimuksen, jonka mukaan managerikaksikko järjestelisi kaikki Nykäsen esiintymiset julkisuudessa, saisi kaikki oikeudet käyttää Nykäsen mainosarvoa kaikin tavoin ja solmisi myös mahdolliset tulevat sponsorointisopimukset.

Kolmikolta puuttui kuitenkin olennainen tietotaito pitkäjänteisen markkinoinnin tekemiseen. Nykänen kutsui noihin aikoihin Jussilaa parhaaksi ystäväkseen. Managerisuhde päättyi Jussilan traagiseen hukkumisonnettomuuteen kesällä 2004.

Carl Danhammer

Värikäs liikemies Carl Danhammer on ehtinyt manageroida myös Matti Nykästä. © MIKKO MALINEN / KUVA-ARKISTO

Kaikenlaista oli

Keskisuomalainen viihdemanageri Manu Syrjänen on tehnyt Nykäsen keikkamyynnin lisäksi muitakin projekteja, keittokirjasta lähtien. Syrjänen toimi Nykäsen managerina vielä 2011.

Puhelimitse tavoitettu Syrjänen myöntää, että yhteinen historia Nykäsen kanssa on pitkä ja värikäs. Hän ei kuitenkaan halua palata siihen: nyt on parempi jo katsoa eteenpäin.

”Yhteistyö on loppunut jo hyvän aikaa sitten, joten on parempi, etten kommentoi Mattia mitenkään.”

Kysymykseen siitä, minkälainen Nykänen oli manageroitavana, Syrjänen vastaa melko moniselitteisesti.

”No kyllä kaikki tietävät, missä silloin mentiin. Kaikenlaista oli.”

Syrjänen kuitenkin vakuuttaa että suhde Nykäseen on edelleen kunnossa.

”Kyllä tuossa pari viikkoa sitten viimeksi juteltiin. Ei meillä ongelmia ole.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Seura-lehden vuoden 2013 kesän erikoisnumerossa.

Matti myy

Matti Nykäsen nimellä on myyty mitä mielikuvituksellisimpia tuotteita.

Erityisesti Calgaryn kolmen olympiakullan jälkeen Nykäsen markkina-arvo moninkertaistui. Myyntiin ilmestyi Matti Nykänen -postimerkki ja Jyväskylän hyppyrimäen nimi muuttui Laajavuoren mäestä Matti Nykäsen mäeksi.

Vuosien saatossa Nykänen on mainostanut esimerkiksi Mynthon-pastilleja. Hänet on nähty myös Raittiuskasvatusliiton Selvästi pitemmälle -kampanjan tähtenä.

Kesällä 2002 PM-Juomatukku Oy toi markkinoille päärynänmakuisen Matti-siiderin. Tuote ehti olla kaupoissa vain vajaan vuoden, kun Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus kielsi sen myynnin. Myös suunnitteilla ollut Matti-olut jäi näkemättä.

Matti Nykäsestä on tehty tai hän on ollut mukana tekemässä ainakin kahdeksaa suomeksi julkaistua kirjaa. Nykäsen, Manu Syrjäsen ja Päivi Ainasojan yhteistyönä syntynyt ruokakirja Mattihan se sopan keitti (Finrila, 2007) poiki myös samannimisen ruokaohjelman televisioon Sub-kanavalle.

Nykäsen ura levylaulajana alkoi hyvin, kun esikoislevy Yllätysten yö (1992) myi kultaa. Heikommin menestynyttä Samurai-kakkosalbumia (1993) seurasi kuitenkin vuosien hiljaiselo.

Nykänen palasi laulajaksi 2002. Vuonna 2006 ilmestyneen Ehkä otin, ehkä en -albumin jälkeen Nykänen on kiertänyt vakituisesti Suomen esiintymislavoja.

Tammikuussa 2006 ensi-iltaan tullut Matti-elokuva oli suurmenestys. Sen näki elokuvateattereissa noin 460 000 katsojaa.

Keväällä 2012 Jim-kanava alkoi esittää tosi-tv-sarjaa Nykäsen Matti. Ensimmäinen jakso teki kanavan katsojaennätyksen, 492 000 katsojaa.

X