Kotiliesi: Ministeri Anna-Kaisa Ikonen priorisoi perheen ja palaa illaksi Tampereelle lastensa luo – ”Haluan olla heille läsnä”

Anna-Kaisa Ikonen on tuore kunta- ja alueministeri ja kokoomuksen varapuheenjohtaja. Hänelle perhe on aina ollut ykkösasia. Ikosen perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi teini-ikäistä lasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anna-Kaisa Ikonen on toiminut myös Tampereen pormestarina.

Anna-Kaisa Ikonen on tuore kunta- ja alueministeri ja kokoomuksen varapuheenjohtaja. Hänelle perhe on aina ollut ykkösasia. Ikosen perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi teini-ikäistä lasta.
Teksti:
Aija Lääti

Ministeri Anna-Kaisa Ikonen kertoo Kotilieden haastattelussa uran ja perheen yhdistämisestä. Hän tapasi miehensä jo vuosituhannen vaihteessa, kun he molemmat olivat valmistumassa opinnoistaan. 29-vuotiaana Ikonen huomasi  haluavansa lapsia, vaikka ei ollut nuorempana ajatellut, että hänestä tulisi äiti.

”On ollut ihanaa seurata lasten kehittymistä ja kasvua. Lähtökohtaisesti hyppään aina Helsingissä junaan ja menen illaksi Tampereelle, jotta voin nähdä lapseni hereillä. Haluan olla heille läsnä, vaikka työt ovat tuoneet pääkaupunkiin”, Anna-Kaisa Ikonen sanoo Kotiliedessä.

Isovanhemmat apuna

Kun Anna-Kaisa Ikonen itse oli lapsi hänen isovanhempansa olivat läsnä hänen arjessaan. Samalla tavalla Ikosen omista vanhemmista on ollut paljon apua arjen pyörittämisessä.

”Arkea olisi ollut paljon vaikeampaa järjestää ilman vanhempiani, jotka asuvat Tampereella.”

Ikonen on halunnut siirtää eteenpäin omille lapsilleen samoja asioita, joita hän itse on saanut. Yhdessä tekemisen ja mahdollisuuden harrastaa ja nähdä maailmaa. 

Hän oli 13-vuotiaana kuukauden vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa Cincinnatissa. Ikosen molemmat lapset ovat olleet samanlaisessa vaihdossa mutta Italiassa. 

Ikonen tunnistaa nyt jo teini-ikäisissä lapsissaan sekä itseään että puolisoaan. Hän on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden tohtori ja hänen puolisonsa diplomi-insinööri. Heidän poikansa on enemmän teknisesti suuntautunut ja tytär yhteiskunnallisesti. Kumpikin lapsista harrastaa kuvataiteita kuten Ikonen. 

Puoliso tasapainottaa ministerin arkea

Puoliso on ministerille tärkeä ja tasapainottava ihminen. Heidän keskustelunsa haastavat ajattelua. Pariskunta kuitenkin jakaa samat perusarvot ja elämäntavat. 

”Työ ja arjen säätäminen ovat iso osa elämää, ja olemme molemmat järjestelmällisiä”, Anna-Kaisa Ikonen sanoo Kotiliedessä.

Puoliso on kasvanut maalla ja Ikonen kaupungissa. 

”Heidän perhepiirinsä on lämmin ja kiva, ja olen saanut ympärilleni toisen perheyhteisön. Vietämme aikaa hänen sisarustensa perheiden kanssa ja heidän maatilallaan Pirkanmaalla.”

Ikonen harrastaa järvessä uimista, hän ui pitkiä lenkkejä kesäkuusta syyskuuhun. Puoliso on antanut kellukkeen, mikä tuo turvaa ja kertoo, missä tämä menee. 

Yhdessä pariskunta harrastaa hiihtoa ja lenkkeilyä.

”Minä olen kyllä hitaampi”, Ikonen paljastaa.

Lue myös: Ministeri Tytti Tuppurainen uskoi pitkään, ettei onni ole häntä varten: ”Rakkautta ensisilmäyksellä ei ole tyhjää puhetta”

Tytti Tuppurainen ja Pertti Rauhio

Pertin mukana Tytin elämään tuli lisäksi lemmikki, ensin belgianpaimenkoira Sara ja sen kuoltua vuonna 2016 saman rotuinen Rosa. © Juha Sarkkinen

X