Näyttelijä-laulaja Malla Malmivaara sanoi ei isolle levy-yhtiölle: ”En ui tahallani vastavirtaan, mutta uin omassa vedessäni”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Näyttelijä, laulaja-lauluntekijä Malla Malmivaara
Näyttelijä, laulaja-lauluntekijä Malla Malmivaaran, 38, debyyttialbumi ilmestyy huhtikuun puolessa välissä. © Susa Junnola
Lokerointia välttelevä näyttelijä-laulaja Malla Malmivaara, 38, päätti seurata sydäntään muusikon urallaan ja sanoi ei isolle levy-yhtiölle.

Näyttelijälaulaja-lauluntekijä Malla Malmivaara kertoo, miten hänestä oltiin vuosia sitten leipomassa suurelle levy-yhtiölle artistia, mutta hänen oli pakko seurata tunnetta ja kieltäytyä.

”En pystynyt siihen, että olisin vain suorittanut toisten tekemiä biisejä”, Malla Malmivaara kertoo.

Hankalampi tie tehdä musiikkia

”Olin silloin parikymppinen. Jouduin käsittelemään argumentteja, että en olisi nuorena näyttelijänä muuten niistä lähtökohdista voinut tehdä musiikkia tai menestyä siinä. Minun oli pakko prosessoida asiat myös levy-yhtiön näkökulmasta ja miettiä, mitä he halusivat minusta.

Tein siihen aikaan englanninkielistä musiikkia ja se oli se hankalin juttu. Artisti, joka halusi tehdä kappaleita englanniksi, koettiin silloin hankalana asiak­kaana. Nyt olen päätynyt tekemään musiikkia suomeksi, mutta omasta tahdostani, ja se on eri asia.

En ole koskaan tykännyt lokeroinnista. Ikään kuin yhtä asiaa tehnyt ihminen ei koskaan voisi enää tehdä mitään muuta. Minusta on tärkeää, ettei ihmisiä lokeroida tiettyihin muotteihin siksi, että heidät olisi jotenkin helpompi vastaanottaa.

Kieltäytymällä levy-yhtiön ehdotuksesta tiesin, että tulin samalla valinneeksi hankalamman tien tehdä musiikkia. Nykyään suuret levy-yhtiöt ovat onneksi myös laajentaneet genrejään ja artistien omaehtoisuus on lisääntynyt. Silti vallassa on yhä kuitenkin erilaiset säännöt radiosoiton ja suosion saavuttamiseksi, ja se väylä on yllättävän kapea.”

”Uin omassa vedessäni”

”En ui tahallani vastavirtaan, mutta uin omassa vedessäni. Tärkeintä minulle on tehdä asioita, joihin olen itse tyytyväinen ja sen suhteen kriteerini ovat aika korkealla.

Vihdoin ilmestyneelle debyyttilevylleni olenkin pystynyt antamaan tosi rehellisesti oman pääni sisäistä maailmaa. Se on tosi vapauttava fiilis. Minusta tuntuu, että pystyn levyni myötä kommunikoimaan nyt laajemmin.

Olen aina tehnyt ja kuunnellut musiikkia, ja on ollut ihanaa löytää vihdoin se oma tapa tehdä sitä. Musiikki on universaali kieli. On ollut ihanaa rikkoa ne rajat, joissa olen luullut operoivani tässä elämässä.”

Oman elämän runoutta

”Mieheni Boris (Nordin) ei ole ollut mukana tässä levyprojektissa. Olemme kyllä tehneet musaa yhdessä, mutta hänellä on oman artistiuden myötä omat kiireensä.

Yhteistä aikaa vietämme usein niin, että viemme lapsen hoitoon isovanhemmille ja teemme musiikkia työhuoneella. Kaikki tekemäni musiikki on ehdottomasti osa sitä omaa kouluttautumista, asioiden opettelua ja kehittymistä. Sinänsä mieheni on siis kytköksissä uuteen levyyni. Levyni tekstit ovat henkilökohtaisia.

Biisien vastaanotto ei jännitä minua, koska olen löytänyt oman ääneni. Olen aikoinani lukenut kappaleistani hirveitäkin arvioita, mutta niiden lukemisessa ei ole kyllä yhtään mitään järkeä. Sanoitukset eivät nytkään ole yksi yhteen oman elämäni kanssa. Ne ovat ennemmin omaan elämääni pohjautuvaa runoutta, vaikkakin pop-lyriikkaa.

Levy on ollut kaiken keskellä itselleni tärkeä henkireikä. Zen-paikka. Jos minulla on ollut muuten vähän keskittymisvaikeuksia, olen voinut istua tuntikausia musiikin äärellä ja antaa sen toimia meditaationa.”

Aikaa näyttelemiselle

”Koronan aiheuttama hiljainen kausi on antanut musiikille luonnollisella tavalla tilaa näyttelijän töiltä. Ja se mihin uppoudun, vie minut yleensä vahvasti mukanaan.

Keväällä alamme kuvaamaan sitcom-sarjaa ja edelleen nautin näyttelijän työstä. Näytteleminen on vain jäänyt tässä ajassa vähän sivurooliin. Nyt kun albumi on vihdoin valmis, avautuu aikaa varmasti jälleen taas näyttelijän töille yhä enemmän.

Jos palkalliset duunit häviävät hetkeksi, pitää tilannetta vain sietää. Toivon, että musan teon hauskuus leviäisi jatkossa enemmän myös näyttelemisen puolelle ja että minut nähtäisiin jatkossa vähän laajemmalla tavalla. Olisi kiva päästä ulos tietynlaisista lokeroista myös näyttelijänä. Olen saanut tehdä etenkin sivurooleissa tosi erilaisia juttuja, mutta toivon omalle kohdalleni enemmän hyviä tekstejä.

Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että musiikkini menestyisi isosti. Olen joskus hetkellisesti katunut päätöstäni kieltäytyä suuren levy-yhtiön tarjouksesta suuren työmäärän painaessa päälle indiepuolelta ponnistaessa, mutta se tunne on ollut ohimenevä. En olisi ikinä kehittynyt tuottajana ja biisintekijänä siihen pisteeseen missä olen nyt ja mistä voin kehittyä edelleen, ellen olisi päättänyt seurata intuitiotani.”

Lue myös: Malla Malmivaara: ”Äidiksi tulo toi suhteellisuudentajua”

X