Anna-lehti: Työ sairaalan päivystyksessä yllätti Pippa Laukan: ”Pelkään, että ihmiset mieltävät minut julkkikseksi eikä oikeaksi lääkäriksi”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Pippa Laukka
"Se pysäyttää joka kerta, kun potilas menehtyy koronavirukseen. Väistämättä sitä ajattelee ihmistä, joka on elänyt elämäänsä tähän pisteeseen ja se päättyykin yhtäkkiä maailmanlaajuisen viruksen vuoksi", Pippa Laukka sanoo. Kuva vuodelta 2016. © Sampo Korhonen / Otavamedia
Kun Pippa Laukka astuu sisään sairaalan ovista tekemään työvuoroaan lääkäripäivystäjänä, hän haluaa jättää julkisen roolin taakseen ja kokea olevansa yksi muiden joukossa.

Urheilulääkäri ja kolumnisti Pippa Laukka, 50, kertoo Anna-lehden haastattelussa olevansa ihmisenä intuitiivinen ja nopealiikkeinen.

”Kun saan vahvan ajatuksen, ryhdyn toimimaan sen mukaan. Vatsanpohjatuntemuksella valitsen kaiken, mihin ryhdyn – oli kyse töistä tai ihmissuhteista.”

Yksityisvastaanotto vaihtui julkiseen sairaalaan

Viimeksi Pippa sai kuvaamansa vahvan ajatuksen seuratessaan uutisointia koronasta maaliskuussa ja ilmoitti perheelleen, että on tarjoutunut avuksi julkiseen terveydenhuoltoon – oma liikuntalääkärin vastaanotto yksityispuolella saisi nyt odottaa.

Kukaan perheenjäsenistä ei vastustellut päätöstä, hän kertoo Anna-lehdessä.

”Läheiseni ovat tottuneet siihen, että kun minulla on tietty asenne ja äänenpaino, niin sitten mennään. Päätäni ei enää silloin käännetä. He tietävät, että ei kannata edes yrittää.”

”Tuntui elitistiseltä hoitaa urheiluvammoja, kun ihmisiä kuolee koronan vuoksi”

Pippa Laukka kertoo haluavansa hoitaa kaikenlaisia ihmisiä – ei vain niitä, joilla on työterveyshuolto, vakuutus tai rahaa.

”Tuntui elitistiseltä hoitaa urheiluvammoja aikana, kun ihmisiä kuolee koronan vuoksi. Tilanne on eri silloin kun yhteiskunta pyörii normaalisti, mutta nyt minulle heräsi voimakas tarve työntää omat käteni saveen.”

Pippa kokee, että tämänhetkisessä työssään hän voi omalta osaltaan maksaa takaisin yhteiskunnalle sitä, mitä on vastaanottanut itse.

”Tunnen velvollisuutta ja kiitollisuutta siitä, että olen saanut opiskella lääkäriksi Suomessa. Se on vastavuoroista: haluan tarjota takaisin yhteiskunnalle omaa panostani kiitokseksi siitä, mitä olen saanut.”

Julkkis lääkärinä

Työskenteleminen julkisuudesta tuttuna henkilönä on Pipan mukaan osoittautunut vaikeimmaksi haasteeksi sairaalatyössä.

”Mietin liikaa sitä, tunnistavatko ihmiset minut tai mitä he minusta ajattelevat. Se on välillä raskasta. Sairaalamaailmassa haluaisin olla yksi muista, ja olisi hienoa voida jättää ensivaikutelmia.”

Pippa Laukka on urheilulääkäri.

Pippa Laukka ajattelee, että julkinen rooli ei kuulu sairaalatyöhön. © Ari Heinonen / Otavamedia

”Tuntuu ehkä vähän hassulta valittaa asiasta, mutta en mahda sille mitään, että päivystyspolilla en jaksaisi jutella siitä, miten hyvä jokin televisio-ohjelman jakso oli. Ehkä pelkään myös sitä, että ihmiset mieltävät minut tv-juontajaksi ja julkkikseksi eikä oikeaksi lääkäriksi”, Pippa sanoo.

Turvallinen olo sairaalassa

Työssään poliklinikalla Pippa ei ole kokenut pelännyt sairastuvansa itse, päinvastoin. Hän kertoo luottavansa suomalaiseen terveydenhuoltoon.

”Niin nurinkuriselta kuin se kuulostaakin, sairaalassa kaikkien koronatartuntojen keskellä minulla on turvallinen olo. Siellä kaikki on järjestyksessä ja asiat hoituvat. Jos joutuisin sairaalaan potilaaksi, tietäisin, että nämä tyypit pitäisivät minusta varmasti huolen.”

Pippa kokee työskentelyn julkisessa sairaalassa monipuolisena ja motivoivana.

Kun nykyinen pesti sairaalassa päättyy elokuun lopussa, suunnitelmissa on jatkaa oman vastaanoton ohella sairaalan päivystyksessä.

”Jos ajattelisin pelkästään rahaa, tekisin töitä vain erikoislääkärinä yksityispuolella enkä lähtisi mukaan telkkariohjelmiin tai kirjoittaisi kolumneja. Raha ei motivoi minua työssäni, vaan palo omaan tekemiseeni”, Pippa summaa.

Lue myös: Läheisten menetykset ja oma syömishäiriö opettivat lääkäri Pippa Laukkaa: ”On mahtava saada elää”

X