Saara Aalto ei olisi edes halunnut voittaa Euroviisuja: ”Se olisi ollut liian suuri leima uralle”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Saara Aalto kutsuttiin edustamaan Suomea vuoden 2018 Euroviisuissa. UMK:ssa yleisö sai valita kolmesta kappaleesta hänen edustusbiisinsä. © Miikka Varila / Yle Kuvapalvelu
Saara Aalto edusti Suomea vuoden 2018 Euroviisuissa Portugalissa. Vaikka sijoitus finaalissa oli 25, Saara kokee saaneensa viisuista uralleen juuri sen, mitä toivoi.

Laulaja Saara Aalto edusti Suomea 1,5 vuotta sitten Lissabonissa järjestetyissä Euroviisuissa mutta jäi Monsters-esityksellään finaalin toiseksi viimeiseksi. Päällimmäisenä mielessä oli helpotus, sillä rankka kevät oli viimein takana.

Saara oli aivan loppu jo ennen Euroviisujen alkua. Hän matkusti yhtä kyytiä ympäri Eurooppaa esiintymässä ja antamassa haastatteluita, viimeisteli uutta levyä ja kuvasi Suomen X Factoria. Lopulta oli pakko perua Israelissa järjestetty keikka, mutta työpäivät venyivät silti 16-tuntisiksi.

Laulajalle viisuissa tärkeintä oli pääsy finaaliin, ja paineet ennen semifinaalia olivat valtavat. Kun finaalin pääsy ratkesi, sijoituksella ei ollut niin suurta väliä.

Saara Aalto kokee saaneensa viisuista uralleen juuri sen, mitä toivoi.

”En olisi edes halunnut voittaa Euroviisuja. Se olisi ollut liian suuri leima uralle. Toisen sijan ja finaalin viimeisen välillä ei ole merkitystä, sillä ei kukaan ainakaan ulkomailla muista sijoitusta.”

Viisujen jälkeen Meri-puoliso sairastui burnoutiin ja myös Saaran brittimanageri Kalvin oli viikon vuoteen omana. Merin oli pakko ottaa monta kuukautta rauhallisemmin, mutta Saara jatkoi työntekoa entiseen malliin.

Lue myös: Saara Aalto haaveilee häistä ja perheen perustamisesta: ”Adoptio ei ole meille kauhean helppoa” 

Saara Aalto

Saara Aalto on kokenut saaneensa vihdoin hyväksynnän suomalaisyleisöltä tyylilleen. © Yle Kuvapalvelu

”Olen joutunut pohtimaan, olenko vääränlainen”

Saara Aallon kiireet alkoivat kolme vuotta sitten, kun hän sijoittui toiseksi Ison-Britannian X Factor -ohjelmassa. Jo ennen Ison-Britannian X Factoria suomalaistoimittajat kysyivät Saaralta suoraan, miltä tuntuu, kun ei ole niin menestynyt kuin hänen taidoillaan pitäisi olla. Se tuntui pahalta.

”Olen elättänyt itseni yli kymmenen vuotta laulamalla, minulla on oma levy-yhtiö ja paljon keikkoja. Kaikki on tosi hyvin. On outoa, että ulkopuoliset tulevat arvostelemaan eivätkä kysy, mikä on minun mielestäni menestystä ja mitä arvostan elämässä, Saara Aalto kertoo nyt.”

Englannissa hänet otettiin heti avosylin vastaan. Kun Saaran piti esittää X Factor -kisassa Björkin Oh So Quiet -kappale, hän pelkäsi ihmisten pitävän häntä hulluna omituisen biisin takia. Sitten tuotantoyhtiön pomo kehotti Saaraa viimein olemaan oma itsensä, ei vain puolikas Saara. Saara itkee liikutuksesta.

Viimein joku näkee hänet sellaisena kuin hän on.

Saara Aalto -hurmos toi hyväksynnän tunteen

Oh So Quiet saa Suomessa aikaan Saara Aalto -hurmoksen. Suomalaisten kannustus on Saaralle parantava kokemus: Saarasta tuntui, että hänen tyylinsä hyväksytään viimein.

X Factorin päätyttyä neuvojia riitti. Joka puolelta sateli vinkkejä, mihin tv-ohjelmaan Saaran pitäisi osallistua tai kenen kanssa tehdä kappaleita.

Kotona Saaraa on kannustettu kuuntelemaan omaa ääntään. Silti hän ei osaa aina olla välittämättä muiden mielipiteistä.

”Olen joutunut pohtimaan, olenko vääränlainen tai teenkö jotain väärin. Onnellisuus ja menestys ei ole sitä, että saisi listaykkösiä. Urani jatkuminen ei ole onneksi ikinä ollut kiinni radiosoitosta. Tunnen oloni onnelliseksi ja turvalliseksi näinkin epävarmalla alalla.”

Lue myös: Tämäkö onkin syynä Suomen heikkoon menestykseen Euroviisuissa? – ”Maailmanvalloitus ei kuulu suunnitelmiin”

X