Aira Samulin pukeutui minihameeseen 96-vuotiaanakin – Sami Sykkö: ”Aira otti kantaa naisen asemaan muodin kautta”

Muotitoimittaja Sami Sykkö luonnehtii Aira Samulinin tyyliä rohkeaksi ja omaperäiseksi. Samulin ajatteli, että naiset saavat pukeutua niin kuin he haluavat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aira Samulin pukeutui aina näyttävästi.

Muotitoimittaja Sami Sykkö luonnehtii Aira Samulinin tyyliä rohkeaksi ja omaperäiseksi. Samulin ajatteli, että naiset saavat pukeutua niin kuin he haluavat.
Teksti:
Tyyne Pennanen

Aira Samulin oli tyyliltään rohkea ja omaperäinen, luonnehtii muotitoimittaja Sami Sykkö.

”Hän pysyi samankokoisena koko aikuisikänsä  ja pystyi käyttämään vanhojakin vaatteitaan. Aira hankki parasta mahdollista laatua, kuten Karl Lagerfeldiä.”

Erityisesti Aira Samulin tunnettiin minihameesta, jota hän käytti vielä 96-vuotiaanakin.

”Omien sanojensa mukaan hänelle oli naureskeltu, että hän olisi ollut 30-vuotiaana liian vanha käyttämään minihametta. Onneksi hän ei kuunnellut, vaan käytti sitä loppuun asti. Minihameesta tuli osa Airan imagoa ja Aira-brändiä”, Sami Sykkö sanoo.

Lue myös: Aira Samulinilla on pukeutujana hatullinen hulluutta, riittävästi rohkeutta, tukku taitoa ja vimmatusti visioita

Muotinäytös ravintolan vahtimestareille

Kaksi vuotta sitten Aira Samulin möi vaatteitaan Noora Hautakankaan omistamassa second hand -shop Relovessa Stockmannilla Helsingissä.

”Hän istui siellä vanhan roosan värinen hattu päässään, ja nuoria kävi kysymässä, että mistä hän oli minkäkin vaatteen hankkinut. Hänen tyylinsä vetosi kaikenikäisiin.”

Aira Samulin ja ystävä Marja Salokangas Syöpäsäätiön konsertissa Helsingin Johanneksen kirkossa 10. lokakuuta 2023.
Aira Samulin ja ystävä Marja Salokangas Syöpäsäätiön konsertissa Helsingin Johanneksen kirkossa 10. lokakuuta 2023. © Erkki Meriluoto

Aira Samulin otti kantaa naisen asemaan muodin kautta. 1960-luvulla naiset eivät saaneet mennä housuissa ravintolaan. Hän järjesti tuolloin muotinäytöksen Hotelli Marskin ravintolan omistajille ja vahtimestareille.

”Jokaisen housupuvun yhteydessä hän kysyi vahtimestareilta, että pääseekö tässä sisään ravintolaan. Näin se maailma muuttui.”

© Kari Rainer / Museovirasto

Lue myös: Aira oli TTK:n salattu studiovieras koronarajoitusten aikana – ”Hän varmaan ajatteli, että jos elämä tähän kaatuu, niin kaatukoon”

X