Tove Jansson kruunasi kahvihetkensä vridubulla-leivonnaisella – Nappaa tästä rakastetun kirjailijan lempiresepti!
Tove Jansson ei ollut varsinainen ruokaihminen, mutta rakkaus lempipullaan muistetaan Pellingissä yhä. Vridubulla tekee arkisestakin kahvihetkestä juhlan.
Rakastettu taiteilija Tove Jansson syntyi Helsingissä, mutta vietti 1920-luvulta lähtien kesät Pellingissä. Porvoon saaristossa syntyivät myös ensimmäiset kuvat Muumeista.
Oman paratiisinsa Tove sai Pellinkiin vuonna 1964, kun hänen ja elämänkumppani Tuulikki Pietilän mökki valmistui Klovharuun.Lähes 30 vuotta he loivat saaressa taidettaan, eivätkä poistuneet sen rauhasta kuin välttämättömän vuoksi.
”Tove ja Tooti muuttivat saareen toukokuussa. Kesällä he tulivat saaresta mantereelle ostoksille noin kolmen viikon välein”, muistelee Pellingin eläköitynyt kyläkauppias Gerda Englund.
”Silloin joimme aina yhdessä kahvit, vaihdoimme kuulumisia ja söimme leivonnaisia. Vuosien mittaan meistä tuli oikein hyviä ystäviä. Tove piti aivan erityisesti kahvitteluhetkiimme osallistuneen Greta Gustafssonin leipomasta bostonkakusta, jota Tove kutsui vridubullaksi (’vrida’ on suomeksi ’vääntää’). Kakkua ei leikattu, vaan siitä väännettiin jokaiselle oma sykerö.”
Virdubulla oli Tove Janssonin herkku
Gretan vridubulla oli yleensä täytetty kanelilla ja sokerilla. Joskus syksyisin siinä saattoi olla myös omenasosetta, muttei koskaan hilloa tai marmeladia.
”Greta oli naimisissa Toven lapsuuden leikkikaverin Albertin kanssa, ja Gustafssonit veneilivät toisinaan Klovharuun ja veivät Tovelle ja Tootille tuoretta pullaa ja muita elintarvikkeita. Se oli saaristolaisille tyypillistä huolenpitoa.”
Sähköttömän Klovharun ruokatalous perustui pitkälti säilykkeisiin, ja kokkina toimi Tooti.
”Kolme asiaa ei koskaan saanut päästä loppumaan Toven huushollista: alkoholi, tupakka ja näkkileipä. Niillä hän pärjäsi hyvin pitkälle”, Gerda sanoo ja nauraa sydämellisesti.
”Mutta Tove nautti herkuista, kun niitä sai. Vridubulla oli luksusta. Kun se kannettiin kahvipöytään, oli aina juhlat.”
Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 5/2023.
Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti