Kirja-arvio: Prinssi Harryn Varamies saa pohtimaan, mitkä paljastuksista on totta: ”Kirja on vain Harryn näkemys asioista”

Prinssi Harryn elämäkerta Varamies kertoo sisaruskateudesta, lapsuuden traumoista ja oman paikan etsimisestä kuninkaallisessa perheessä. Lue tuottaja Elina Kirssin kirja-arvio!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Minä olin varjo, olin varalla, suunnitelma B. Minut oli tuotu maailmaan siltä varalta, että Willylle sattuisi jotain", kirjoittaa prinssi Harry Varamies-teoksessaan.

Prinssi Harryn elämäkerta Varamies kertoo sisaruskateudesta, lapsuuden traumoista ja oman paikan etsimisestä kuninkaallisessa perheessä. Lue tuottaja Elina Kirssin kirja-arvio!
Teksti: Elina Kirssi

Prinssi Harry kertoi itse tarinansa alkuperäisteoksessa Spare. Varamies-teos (Otava) ilmestyi tammikuussa 2023.

Miksi Varamies-teos kiinnosti?

”Prinssi Harryn haamukirjailija J. R. Moehringer on ollut kirjoittamassa yhtä kaikkien aikojen parhaista elämäkerroista, Andre Agassin Openia. Ja kuninkaalliset kiinnostavat.”

Mitä pidin?

”Kirja on vetävästi kirjoitettu, ja tarinaa lukee ahmien. Kiinnostavinta antia ovat intiimit paljastukset kuninkaallisista: kuningas Charles kutsuu Harryä ”poikakullakseen” ja kantaa yhä pehmolelua, joka auttoi häntä selviämään koulukiusaamisesta. Kuninkaalliset vaikuttavat inhimillisemmiltä.

Alun perin Harryn elämäkertaa mainostettiin tarinana miehestä, joksi hän on tullut. Kirja keskittyy kuitenkin pitkälti itse kasvumatkaan.

Varamies on paikoitellen surullista luettavaa. Harry ei tunnu toipuneen äitinsä, prinsessa Dianan traagisesta kuolemasta eikä ole saanut oikeanlaista apua. Hän kärsii mielenter­veysongelmista, käyttää päihteitä eikä ole löytänyt paikkaansa ”perheyrityksessä”.

Syy ongelmiin tuntuu kuitenkin olevan muissa. Veli on aina kateellinen, ja äitipuolikin vain juonii ehdottaessaan Harrylle kuvernöörin virkaa Bermudalta ensimmäisten aviovuosien ajaksi.

Harryn omia kokemuksia lukiessa huomaankin vaistomaisesti puntaroivani, mitkä tarinoista ovat totta. Kirja on kuitenkin vain Harryn näkemys asioista, toista puolta ei julkisuudessa taideta kuulla.”

Arvio: ***

Kirja sai minut…

”…pohtimaan, miten eri tavoin saman perheen jäsenet voivat muistaa menneitä. Toivon, että avoimempi keskustelukulttuuri ja tunnetaitokasvatus auttavat nuorempia sukupolvia käsittelemään vaikeita asioita.”

”Perillinen ja varamies – Sanoihin ei sisältynyt arvostelua, mutta ei myöskään tulkinnanvaraa. Minä olin varjo, olin varalla, suunnitelma B. Minut oli tuotu maailmaan siltä varalta, että Willylle sattuisi jotain. Minut oli kutsuttu olemaan tukena, harhautuksena.”

Lue myös: Asettiko prinssi Harry perheensä terroristien kohteeksi, kun kertoi tappaneensa 25 talibania? Näin arvioi terrorismiin erikoistunut tutkija

Prinssi Harry

Prinssi Harry kirjoitti tappaneensa 25 taliban-sotilasta sotavuosinaan. Harry kuvattuna Britannian entisellä lentotukikohdalla, nykyisellä Camp Shorabakissa vuonna 2012. © PA Images / Alamy / Alamy / MVPhotos

Lue myös: Prinssi Harryn elämäkerrassa brittikuninkaalliset kilpailevat ja juonittelevat toisiaan vastaan – 5 väitettä Harryn kirjasta

X